Na streche úradu japonského premiéra Abeho pristál rádioaktívny dron

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 09:25 • 2 min
Na streche úradu japonského premiéra Abeho pristál rádioaktívny dron

TOKIO - Malé bezpilotné lietadlo so symbolom vystríhajúcim pred rádioaktivitou pristálo dnes na streche úradu japonského premiéra Šinzóa Abeho v centre Tokia. Pri prehliadke stroja sa našli stopy rádioaktivity, oznámila agentúra Reuters s odvolaním sa na japonské médiá.

slovakia

left justify in out

Stroj s veľkosťou zhruba 50 centimetrov spozorovali na streche okolo 10.30 h miestneho času. Kedy presne tam dron pristál, nebolo jasné. Premiér Abe sa dnes nenachádzal v úrade, keďže odcestoval na návštevu Indonézie.

 

Bezprostredne nebolo známe ani to, kto dron vyslal a s akým zámerom. Otvorená je aj možnosť, že sa stroj na strechu zrútil neplánovane počas letu.

 

Pri incidente nikto neutrpel zranenia. Zo strechy budovy odnášali lietadlo uzavreté v plastovom boxe uniformovaní policajti bez ochranných oblekov. Na stroji vybavenom štyrmi vrtuľami sa údajne nachádzala miniatúrna kamera, svetlica, fľaša vody a tiež stopy rádioaktivity v množstve, ktoré nie je nebezpečné pre ľudí. Zariadenie pre každý prípad preskúmali aj experti na zneškodňovanie výbušnín.

Malé nepilotované drony sa tešia v Japonsku čoraz väčšej popularite, čo vzbudzuje obavy z ich možného zneužitia. Platné japonské zákony lety takýchto zariadení - s výnimkou stanovených letových trás - v postate neregulujú.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies