Na Strašidelný majáles do Bojnického zámku prišli čarodejnice i duchovia

NETKY.SK • 29 Apríl 2011, 07:42 • 2 min
Na Strašidelný majáles do Bojnického zámku prišli čarodejnice i duchovia

Na Strašidelný majáles do Bojnického zámku prišli čarodejnice i duchovia

slovakia

left justify in out

img

Iba silným povahám odporúčajú organizátori v týchto dňoch návštevu Bojnického zámku, kde sa dnes začal Strašidelný majáles v rámci XVIII. ročníka Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel.
Na pozvanie najkrutejšej bosorky, ktorá kedy žila v tomto šľachtickom sídle, Anny Rozálie Listhiusovej – Thurzovej, ktorú kvôli mučeniu služobníctva prirovnávajú k Báthoryčke, prišli na majáles všetci duchovia, démoni a ďalšie strašidelné postavy, účinkujúce v predchádzajúcich festivaloch. Všetky nejakým spôsobom zasiahli do histórie zámku alebo v ňom voľakedy žili a robili zlé, či dobré skutky. Nechýbajú Čierna a Biela pani, ktoré strašia na zámku po celý rok, ani Matúš Čák Trenčiansky, gróf Ján Pálfi, ktorý z nešťastnej lásky k francúzskej kontese prestaval voľakedy nevzhľadný bojnický hrad na romantický zámok, ale aj upír gróf Bastillo a jeho pomocníčky, Kastelbaba, čarodejnice, Mefisto a ďalší.
Na 35 scénkach v zámockých komnatách a na nádvoriach, vyzdobených strašidelnými rekvizitami a sčasti zatemnených, z ktorých sa ozývajú strašidelné zvuky a výkriky nešťastníkov, účinkuje 83 hercov, väčšinou z radov skúsených divadelných ochotníkov a ďalších nadšencov, povedal scenárista a režisér podujatia Vojtech Bartko. Návštevníci môžu precítiť viaceré osudové príbehy bývalých obyvateľov zámku, ktoré sa už viac-menej stali legendami. Navzájom si odpúšťajú vraždy, týranie nevinných, úklady a podobne. Vystupuje tam aj bývalý kastelán Peter Póky, ktorý vraj uškrtil krásnu Zuzanu Podhradskú, pretože sa mu nepodvolila. Určite sa však usiloval aj o život svojho pána Jána Korvína. Bol totiž skutočnou historickou postavou. Skončil popravou rozštvrtením v Budíne v roku 1496. Podujatie vrcholí skutočným majálesom, na ktorom duchovia tancujú aj s návštevníkmi, ale len do zakikiríkania kohúta.
Podujatie však opakovane pokračuje až do nedele 1. mája a potom počas nasledujúceho predĺženého víkendu od 5. do 8. mája 2011.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies