Na stĺpy vysokého napätia dali prvky na záchranu vtákov

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 15:48 • 2 min
Na stĺpy vysokého napätia dali prvky na záchranu vtákov

LEMEŠANY – Ochranné prvky na vzdušné vedenia vysokého napätia určené na záchranu vtáctva inštalovali dnes neďaleko Elektrickej stanice Lemešany v okrese Prešov.

slovakia

left justify in out

Akcia sa uskutočnila v rámci projektu LIFE Energia, na ktorom participujú Východoslovenská distribučná, a.s. a mimovládna organizácia Ochrana dravcov na Slovensku. Na konštrukcie podperných bodov umiestnili tzv. klobúkové chráničky a ekochráničky, ktoré umožňujú vtákom na oporný bod bezpečne dosadnúť. Okrem toho pre zlepšenie viditeľnosti vedení nainštalovali tzv. odkloňovače letu (alebo tiež zviditeľňovacie prvky), ktoré chránia vtáky pred nárazmi.

 

Manažérka projektu Lucia Deutschová uviedla, že konzoly na podperných bodoch vedenia predstavujú pre vtáctvo v otvorenej krajine veľmi atraktívne miesto, využívajú ich na dosadanie namiesto stromov. To je však pre mnohých osudným, lebo sú usmrtené, prípadne zranené po zásahu elektrickým prúdom po dosadnutí na konštrukciu elektrického stĺpa alebo po náraze do vedenia počas letu. Obeťami sa často stávajú aj také vzácne druhy, akými sú orol kráľovský, sokol rároh, drop veľký, kaňa sivá, kormorán malý. Podotkla však, že Slovensko je vynikajúcim príkladom zodpovedného prístupu energetických spoločností, ktoré spolupracujú na ochrane vtáctva a dlhodobo realizujú aktivity na ochranu pred negatívnymi vplyvmi svojich zariadení. 

 

Spoločnosť Východoslovenská distribučná podľa slov jej hovorkyne Andrey Danihelovej dlhodobo robí množstvo systémových opatrení na prevenciu úhynov a úrazov vtáctva na svojich zariadeniach. Tieto práce robia špeciálne vyškolení pracovníci. „V oblasti ochrany a prevencie vtáctva sme aktívni dlhodobo, v roku 2014 sme ošetrili takýmito prvkami 620 podperných bodov, teda približne 47 km vedení,“ uviedla Danihelová. Tento projekt je jedným z mnohých, do ktorých sa spoločnosť zapojila, aby podporila ochranu vtáctva. „Spomedzi všetkých vedení v našej kompetencii sú ekologizované už viac ako tri štvrtiny celkovej dĺžky vedení,“ doplnila Danihelová. 

 

Projekt LIFE Energia získal podporu aj od Európskej komisie. Tvárou projektu je herečka, speváčka a cestovateľka Dorota Nvotová, ktorá ho propaguje, aby sa zvýšil záujem ľudí o ochranu prírody. Ako povedala, je to pre ňu veľmi zaujímavá a podnetná skúsenosť, pretože príroda je pre ľudstvo nenahraditeľná a jej ochrana má veľký význam. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies