Na stavbe kozmodrómu Vostočnyj sa začala protestná hladovka pre meškajúce mzdy

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 16:38 • 2 min
Na stavbe kozmodrómu Vostočnyj sa začala protestná hladovka pre meškajúce mzdy

MOSKVA - Stavbári pracujúci na výstavbe kozmodrómu Vostočnyj na východe Ruska protestujú proti meškajúcim mzdám.

slovakia

left justify in out

Skupina asi 20 z nich začala dnes protestnú hladovku, ďalších asi sto ľudí prerušilo prácu a vstúpili do štrajku, informovala dnes agentúra TASS.

 

Mzdy meškajú asi 200 stavbárom. Vedenie stavby prisľúbilo vyrovnať všetky dlhy do 10. apríla.

Situáciu zrejme spôsobilo meškanie s platbami medzi subdodávateľskými firmami. Stavbári nedostali výplaty za január a február tohto roku. Kauzou sa zaoberá polícia i prokuratúra, dodala agentúra TASS.

Miesto, kde sa stavia kozmodróm Vostočnyj, je od Moskvy vzdialené asi 8000 kilometrov východne. Stavia sa neďaleko obce Uglegorsk, ktorá bude čoskoro pomenovaná po vedcovi Konstantinovi Ciolkovskom. Výstavba kozmodrómu by sa mala skončiť do 30. novembra tohto roku. V areáli budú dve štartovacie rampy, letisko, továreň na výrobu paliva pre rakety, 115 kilometrov ciest a 125 kilometrov železničných tratí, ako aj ďalšie stavby.

 

Prvá nepilotovaná misia by mala z tohto miesta odštartovať v decembri tohto roku, prvý pilotovaný let je naplánovaný o tri roky neskôr.

 

Podľa expertov výstavba štartovacieho bloku, z ktorého má v decembri štartovať raketa Sojuz 2.1-a, má meškanie asi 120 dní, ktoré však podľa stavbárov možno dohnať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies