Na stavbe jadrového úložiska vo Francúzsku zahynul človek, ďalší uviazol v podzemí

NETKY.SK • 26 Január 2016, 16:38 • 2 min
Na stavbe jadrového úložiska vo Francúzsku zahynul človek, ďalší uviazol v podzemí

ŠTRASBURG - Jeden človek zahynul a ďalší zostal uväznený v 500-metrovej hĺbke pri výstavbe podzemného úložiska jadrového odpadu v obci Bure na severovýchode Francúzska, kde sa čiastočne zrútila stavebná konštrukcia.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa dnešné vyhlásenie miestneho hasičského zboru.


Záchranné zložky sa pokúšajú dostať k osobe uväznenej v podzemí, ktorá pri tejto udalosti utrpela zranenia. Francúzska agentúra pre jadrový odpad Andra, ktorá realizuje v Bure projekt úložiska s názvom Cigéo, zatiaľ podľa Reuters neposkytla žiadne vyjadrenie.


Po dobudovaní má zariadenie Cigéo (skratka názvu Priemyselné centrum geologického uskladnenia) v uvedenej obci slúžiť na uloženie vysoko rádioaktívneho odpadu z francúzskych jadrových zariadení. Predpokladá sa, že odpad sa bude nachádzať v podzemí tisíce rokov.


Konečné rozhodnutie o tejto investícii vo výške 25 miliárd eur by francúzska vláda nemala prijať skôr ako v roku 2020, Andra však už v predstihu vyhĺbila šachty, aby preverila vlastnosti pôdy a technológií.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies