Na Srí Lanke pretrvávajú náboženské nepokoje, vláda nariadila zablokovať sociálne médiá

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 12:50 • 2 min
Na Srí Lanke pretrvávajú náboženské nepokoje, vláda nariadila zablokovať sociálne médiá

COLOMBO - Srí Lankou otriasajú nepokoje namierené proti tamojším moslimom, a to aj napriek tomu, že tam od utorka platí výnimočný stav.

slovakia

left justify in out

Minimálne vo dvoch mestách v centrálnej časti ostrovného štátu budhistické davy zapálili mešity a obchody patriace moslimom. V snahe upokojiť situáciu nariadila polícia vo väčšine oblasti zákaz vychádzania, ktorý platí už tretí deň.

Vláda tiež v súvislosti s nepokojmi nariadila v centrálnej oblasti zablokovanie populárnych sociálnych médií na internete, aby tak zabránila šíreniu násilia. Vláda nariadila zablokovať siete a služby ako Facebook, Instagram, Viber a Whatsapp. Aj mimo zasiahnutého regiónu však ľudia mali problém prihlásiť sa do daných sociálnych médií.

Protimoslimské výtržnosti sa na Srí Lanke začali po tom, ako po údajnom útoku moslimských mladíkov zomrel muž patriaci do budhistickej väčšiny Sinhálcov. Krajina je dlhodobo rozdelená medzi väčšinu Sinhálcov, ktorí sú prevažne budhisti, a Tamilov. Tí sú menšinou, v ktorej sú hinduisti, moslimovia a kresťania. V rokoch 1983 - 2009 v krajine pretrvávala občianska vojna, počas ktorej sa chceli tamilskí rebeli osamostatniť a vytvoriť nezávislý štát.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies