Na Srí Lanke dostali ministri varovanie pred možnými ďalšími útokmi

NETKY.SK • 30 Apríl 2019, 16:58 • 2 min
Na Srí Lanke dostali ministri varovanie pred možnými ďalšími útokmi

KOLOMBO - Členovia srílanskej vlády dostali od spravodajských služieb informáciu, že skupina stojaca za bombovými útokmi z Veľkonočnej nedele môže v tejto ostrovnej krajine zaútočiť znova. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva Rádžitha Sénárathna uviedol, že on a ďalší siedmi ministri boli identifikovaní ako terče možných dodatočných samovražedných útokov. 

 

Predstavitelia spravodajských služieb ho konkrétne varovali, aby zostával doma v nedeľu a pondelok, keďže vtedy hrozí ďalší útok zo strany predmetnej moslimsko-extrémistickej skupiny napojenej na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS).

 

 

Pri koordinovaných útokoch na kostoly a hotely na Srí Lanke, ktoré spáchalo na Veľkonočnú nedeľu deväť samovražedných atentátnikov, zahynulo vyše 250 ľudí vrátane mnohých detí a najmenej 40 cudzincov.

 

K odpáleniu bômb sa hlási IS, srílanská vláda však pripisuje zodpovednosť za tieto činy miestnej skupine Národné monoteistické spoločenstvo (NTJ).

 

Bezpečnostné zložky po týchto útokoch zadržali už desiatky podozrivých a v objektoch slúžiacich údajne radikálom zhabali materiál na výrobu bômb. 

 

Predstavitelia varovali, že ďalší podozriví sú stále na slobode

 

Pred piatimi rokmi Abu Bakr al-Bagdád vystúpil na kazateľnicI mešity v Iraku, aby vyhlásil hlavu rýchlo sa rozvíjajúcej teroristickej organizácie.

 

Odvtedy jeho skupina, islamský štát, preniesla svet svojím apokalyptickým násilím, zatiaľ čo on zostal tajomnou záhadou.
 

Spojené štáty vyhlásili, že dajú za neho 25 miliónov dolárov a stále ho nedokázali nájsť.

 

V pondelok sa znovu objavil, opierajúc sa o vankúšik s útočnou puškou, vo videu, ktoré sa snažilo zhromaždiť svojich nasledovníkov po strate územia skupiny v Iraku a Sýrii a po vykonaní jedného z najsmrtelnejších teroristických útokov v rokoch, na Veľkú noc na Srí Lanke.

 

„Naša dnešná bitka je bitka o opotrebovanie a my ju predĺžime pre nepriateľa a musia vedieť, že džihád bude pokračovať až do Súdneho dňa,“ povedal vo videu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies