Na sprísnenie referencovania cien liekov sa pozerá s obavami

NETKY.SK • 5 Október 2010, 07:34 • 2 min
Na sprísnenie referencovania cien liekov sa pozerá s obavami

Na sprísnenie referencovania cien liekov sa pozerá s obavami

slovakia

left justify in out

img

Návrh ministerstva zdravotníctva na prísnejšiu reguláciu cien liekov vníma Asociácia dodávateľov liekov (ADL) veľmi obozretne a s obavami. "Slovensko treba vnímať v celoeurópskom priestore. SR je tiež referenčným štátom pre iné krajiny a vzhľadom na to, že je to relatívne malý trh, môže dôjsť k tomu, že výrobcovia sa rozhodnú neuvádzať v budúcnosti nové lieky, čo by sme boli veľmi neradi," konštatoval dnes prezident ADL Igor Novák. Víta preto, že ministerstvo je otvorené diskusii, pričom verí, že dôjde k dohode, ktorá neohrozí dostupnosť liekov.
Novák tiež vidí potenciálny problém v tom, že do referenčného koša patrí celá Európska únia, v ktorej sú aj krajiny, kde ešte nie je zavedené euro. "Boli sme svedkami v nedávnej minulosti, keď výkyvy kurzov krajín, kde nie je euro, výrazne ovplyvnili referencovanie." Poukázal, že keď sa pri referencovaní vychádza zo šiestich krajín, tak sa tieto výkyvy eliminujú, čo by sa pri menšom počte už nedialo. Upozornil tiež, že lacné slovenské lieky by boli atraktívne pre iné európske trhy a tak by ich mohol byť u nás následne nedostatok.
Šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) deklaroval, že o návrhu na sprísnenie referencovania sa bude ešte ďalej diskutovať. Ozrejmil, že cieľom je znižovanie cien liekov, pričom vzniknutá finančná úspora by sa mala využiť na vstup nových liekov na slovenský trh. Podľa jeho slov sa v súčasnosti vďaka referencovaniu, ktoré sa robí raz za pol roka, darí počas každého kola ušetriť približne 30 miliónov eur. Podotkol, že aj vďaka tomu priniesla nová kategorizácia liekov na trh vyše 170 nových liekov.
Sprísnenie regulácie maximálnych cien liekov avizovalo ministerstvo v návrhu novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Maximálna cena výrobcu by tak po novom nesmela prekročiť druhú najnižšiu cenu v Európskej únii. Vďaka tomuto opatreniu by podľa rezortu mali patriť ceny liekov na Slovensku medzi najnižšie v EÚ.
Ako priblížil minister, plánované opatrenie by malo priniesť úsporu na úrovni 60 až 70 miliónov eur. "Našim cieľom je dostupnosť novej liečby pre pacientov, ale keďže tá je extrémne finančne náročná, musíme hľadať nástroje na to, aby sme znižovali ceny liekov dostupnej terapie." Ozrejmil, že pri hľadaní nového modelu referencovania sa uvažovalo aj o tom, že by sa priemer počítal z troch najlacnejších cien, ale výsledná cena by bola podľa neho približne rovnaká ako pri dvoch cenách. Za extrém považuje, keby sme mali najnižšiu cenu v Európe. Touto cestou však minister ísť nechce, keďže by to mohlo mať negatívny dopad na iné krajiny.
Ceny liekov sa u nás začali porovnávať s európskymi vlani, odkedy prebehli tri kolá referencovania. Doteraz sa na Slovensku ceny stanovovali na základe porovnávania šiestich najnižších cien v Európskej únii a podľa tohto priemeru sa stanovovali pre domáci trh.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies