Na sporný ostrov Iturup zavítala ruská vládna delegácia, Tokio protestuje

NETKY.SK • 24 September 2014, 12:31 • 2 min
Na sporný ostrov Iturup zavítala ruská vládna delegácia, Tokio protestuje

TOKIO - Vysoko postavení ruskí vládni činitelia navštívili dnes jeden zo štyroch sporných ostrovov ležiacich severne od Japonska. Účelom ich návštevy bola inšpekcia nového civilno-vojenského letiska, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Sergej Ivanov, vedúci kancelárie ruského prezidenta Vladimira Putina, v sprievode ministra obrany Sergeja Šojgu a gubernátora Sachalinskej oblasti Alexandra Chorošavina zavítali na ostrov Iturup, v japončine známy ako Etorofu, uviedla tlačová agentúra Kjódó.
      

Iturup je najväčší spomedzi Kurilských ostrovov, z ktorých štyri sú pod ruskou správou a nárokuje si ich aj Japonsko. Tokio plánuje podať diplomatickú nótu, keďže návšteva "zraňuje city japonského národa", povedal hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga. Návšteva ruskej delegácie prišla v čase, keď sa Japonsko uvalilo ďalšie sankcie voči Rusku ohľadom konfliktu na východnej Ukrajine. Japonský premiér Šinzó Abe zrušil plány na pozvanie Putina do Japonska, kam mal šéf Kremľa prísť na jeseň.
      

Abe sa však hodlá s Putinom stretnúť medzi štyrmi očami popri novembrovom summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC), ktorý sa bude konať v čínskom Pekingu. Ostrov Iturup bol japonským územím do konca druhej svetovej vojny. Tamojší japonskí obyvatelia sa však po sovietskej invázii v roku 1945 museli z neho odsťahovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies