Na spomienke za obete teroru sa očakáva v Kodani 20-tisíc ľudí

NETKY.SK • 16 Február 2015, 18:26 • 2 min
Na spomienke za obete teroru sa očakáva v Kodani 20-tisíc ľudí

KODAŇ - Okolo 20.000 ľudí sa očakáva dnes večer v dánskej Kodani na spomienkovom obrade pred dejiskom prvého sobotňajšieho teroristického útoku - centra s kaviarňou Krudttönden, kde sa konalo podujatie na podporu slobody prejavu nazvané Umenie, bohorúhačstvo a sloboda prejavu.

slovakia

left justify in out

Popri dánskej premiérke Helle Thorningovej-Schmidtovej a starostke Paríža Anne Hidalgovej, o ktorých účasti médiá informovali už skôr, sa na akcii zúčastnia aj švédsky premiér Stefan Löfven, nórsky minister zahraničných vecí Börge Brende, jeden z redaktorov francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo - Patrick Pelloux, ako aj dánsky korunný princ Frederik, vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA.
     

Obe obete kodanských útokov v kaviarni a pri synagóge si dnes v celom Dánsku pripomínajú účastníci početných pietnych podujatí.
     

Neskôr políciou zneškodnený útočník, 22-ročný rodák z Dánska palestínskeho pôvodu, začal najskôr strieľať v sobotu v kultúrnom centre s kaviarňou Krudttönden, kde sa konal seminár o slobode prejavu. Druhý útok podnikol v nedeľu v skorých ranných hodinách pri kodanskej synagóge, kde zabil židovského člena jej ochranky. O niekoľko hodín neskôr páchateľa zlikvidovala skupina príslušníkov policajného útvaru osobitého určenia.
     

Ako informoval dnes prostredníctvom dánskych elektronických médií prokurátor Stig Fleischer, vyšetrovanie útoku v spomínanom centre s kaviarňou ukázalo, že tam použitá páchateľova zbraň, puška kanadskej výroby pochádza z dánskych ozbrojených síl. Ich príslušníci využívali tento model okrem iného aj v Afganistane.
     

Z aktualizovaných informácií prokurátora vyplýva, že pušku spolu s ďalšími 43 zbraňami odcudzili pred šiestimi rokmi pri lúpežnom prepadnutí armádnych kasární na východe ostrova Seeland. Ani naďalej však nie je jasné, ako sa puška ocitla v páchateľových rukách.
     

Dánska polícia zadržala v nedeľu dvoch mužov podozrivých z napomáhania pri vraždách, pokusov o vraždy a násilia.

     

Na oboch možných komplicov útočníka, ktorí však podozrenia odmietajú, dnes dánska justícia uvalila desaťdňovú vyšetrovaciu väzbu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies