Na splátku úveru na nehnuteľnosť stačí menej ako štvrtina hrubého príjmu

NETKY.SK • 8 August 2013, 12:18 • 2 min
Na splátku úveru na nehnuteľnosť stačí menej ako štvrtina hrubého príjmu

BRATISLAVA - Ceny nehnuteľností na Slovensku za druhý kvartál mierne prekvapili. Podľa údajov NBS dynamika poklesu cien sa v porovnaní s prvým kvartálom ešte zvýšila z -0,6 % na -0,8 % medzikvartálne.

slovakia

left justify in out

Za takýmto vývojom podľa analytika Borisa Fojtíka z Tatra banky stojí pokles cien takmer vo všetkých typoch nehnuteľností okrem jednoizbových bytov, ktorých ceny medzikvartálne vzrástli o 1,4 %. Najväčší prepad cien zaznamenali päťizbové byty (-5,2 %) a vily (-2,1 % ). 

Podľa regiónov najväčší medzikvartálny pokles cien zaznamenali nehnuteľnosti v Banskej Bystrici, kde boli v porovnaní s prvým kvartálom nižšie o 4,5 %. Naopak, najmenšie poklesy cien boli v Bratislave a Nitre zhodne po 0,2 %.

Vzhľadom na historicky najnižšie úrokové sadzby úverov na bývanie je vývoj cien nehnuteľností podľa Fojtíka ešte viac prekvapivý. Ročná percentuálna miera nákladov priemerného úveru na bývanie bola v druhom kvartáli 4,35 %. Výhodné podmienky financovania bývania prostredníctvom úveru sa premietli aj do zmeny nárastu objemu úverov, ktorý bol výrazne silnejší ako v rovnakom období minulého roku.

Takýto vývoj nahráva aj dostupnosti bývania. Vďaka kombinácii poklesu cien nehnuteľností a úrokových sadzieb dosiahla dostupnosť nehnuteľností opäť najvyššiu hodnotu od roku 2002. V druhom kvartáli sa jeho hodnota rovná 107 bodom. V preklade to znamená, že zamestnaný človek s priemerným zárobkom by na splátku 30-ročnej hypotéky na priemernú nehnuteľnosť musel vynaložiť 23,4 % zo svojho hrubého príjmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona