Na Spiši spúšťajú do prevádzky technologické centrum Embraco Slovakia

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 09:37 • 2 min
Na Spiši spúšťajú do prevádzky technologické centrum Embraco Slovakia

POPRAD - V závode Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi v týchto dňoch spúšťajú do plnej prevádzky technologické centrum na vývoj komerčných chladiarenských kompresorov.

slovakia

left justify in out

Investícia za 2,5 milióna eur prináša 21 vysoko špecializovaných pracovných miest inžinierov a technikov, z ktorých všetky obsadia s najväčšou pravdepodobnosťou Slováci. Súčasťou centra je aplikačné a elektrické laboratórium.

 

„Budeme v nich testovať kompresory najmä s využitím ekologických, uhľovodíkových chladív ako propán a izobután, ktoré nemajú nepriaznivý vplyv na klimatické zmeny,“ uviedol korporatívny riaditeľ pre vývoj produktov Norbert Brath. V roku 2014 poskytla vláda SR projektu technologického centra investičnú podporu vo výške 900-tisíc eur. Podstatnou časťou stimulov sú daňové úľavy. Inovatívne postupy a technológie boli využité aj pri stavbe samotnej budovy,

Kým v domácich chladničkách je plošné využívanie ekologických chladív v Európe podľa Bratha už realitou, v komerčnom chladení, napríklad v supermarketoch, pre ktoré vyrába spišský závod aplikácie predovšetkým, budú neekologické chladiace médiá úplne zakázané nariadením Európskeho parlamentu od roku 2020.

Myšlienka technologického centra na Spiši je stará približne osem rokov. O tom, že vznik vývojového strediska pre komerčné kompresory na Slovensku je dobrý nápad, potrebovali Slováci presvedčiť najskôr brazílsku korporáciu. Podarilo sa im to hlavne vďaka inovatívnym riešeniam nových výrobkov ako výsuvná kondenzačná jednotka či kompresor NEU pre komerčné chladenie. Zriadená bola šesťčlenná inovačná skupina pre komerčné kompresory zložená z odborníkov s dlhoročnou praxou, informoval Anton Oberhauser, mediálny zástupca spoločnosti Embraco Slovakia.

Embraco Slovakia si v tomto roku pripomenie 20. výročie založenia. Vznik technologického centra a inovačného tímu v jubilejnom roku existencie závodu znamená míľnik v prechode Embraca od firmy montážnej k inovatívnej. V spišskom závode aktuálne pracuje 2 400 zamestnancov. V minulom roku vyrobila spoločnosť rekordných 5,3 miliónov chladiarenských kompresorov a kondenzačných jednotiek. Tržby závodu dosiahli 225,1 miliónov eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies