Na Spiši pripravili koncoročné vernisáže

NETKY.SK • 12 December 2018, 13:58 • 2 min
Na Spiši pripravili koncoročné vernisáže

Spišská Nová Ves – Galéria umelcov Spiša (GUS) ponúkne verejnosti najnovšie tri výstavy. Ich vernisáže sú už naplánované na stredu o 17. hod.

slovakia

left justify in out

Prvou je medzinárodný premiérový výstavný projekt GUS pod názvom Utopus ČSR + Čas pre nové utópie, ktorý reaguje na 100. výročie vzniku Československa. Reflektuje spoločnú minulosť týchto dvoch štátov a zároveň otvára otázky týkajúce sa budúcnosti v globálnom meradle. Výstava predstavuje tvorbu deviatich umelcov mladej a strednej generácie zo Slovenska, Česka, Veľkej Británie a Ukrajiny.

 

"Prostredníctvom maľby, sochy, inštalácie a videa sa utópia prezentuje ako impulz, kriticky prehodnotený koncept alebo ako viac či menej konkrétna vízia," informovala Lenka Králová z GUS.

 

Ďalšia výstava je venovaná kresbám Emila Makovického. Je rozdelená do dvoch celkov. Prvý sa zameriava na reštaurované diela na papieri, ošetrených ich bolo 276. Druhá časť výstavy uvádza autorove ilustrácie pripravované v 40. rokoch 20. storočia pre časopis Slniečko a iné knižné ilustrácie vydávané v tomto období. Makovický má svoje nezastupiteľné miesto v zbierkovom fonde galérie, kde sa nachádza spolu 397 autorových diel.

 

 

Výstava s názvom A—Z dizajn digitálneho písma na Slovensku predstavuje 26 digitálnych písiem od 23 tvorcov. Tento výber je selekciou písiem prezentovaných v publikácii Fonts SK, ktorej autorom je Samuel Čarnoký.

 

"Cieľom výstavného projektu je prezentovať rozmanitosť písmových foriem a autorských prístupov. Nájdeme tu písmarské práce od etablovaných tvorcov, písma vytvorené v akademickom prostredí a tvorbu mladej generácie talentovaných autorov," priblížila Králová.

Projekty podporil Fond na podporu umenia. Výstavy budú verejnosti prístupné do 31. marca 2019.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies