Na Slovensko sa blíži pohroma v podobe tornáda!

NETKY.SK • 21 Február 2022, 15:12 • 2 min
Na Slovensko sa blíži pohroma v podobe tornáda!

Búrka Antonia už pácha škody v Nemecku, Francúzku, Holandsku, Belgicku a vo Švajčiarku. Na veterné a búrlivé počasie a silný vietor sa však musíme pripraviť aj na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Rozsiahla tlaková níž, ktorá dostala pomenovanie Antonia, počas včerajšieho dňa zasiahla Britské ostrovy, ktoré za uplynulé dni zasiahla už v poradí tretia víchrica.

 

img

 

Počas noci sa presúvala viac na východ a zasiahla Francúzsko, Holandsko, Belgicko a aktuálne vyčíňa na území Švajčiarska a Nemecka a začína ovplyvňovať počasie na západe Čiech.

Počas noci už hlásili prvé škody spôsobené najmä silným vetrom ako poškodené autá, strechy a komíny a uzavreté viaceré cesty v dôsledky popadaných stromov najmä vo Francúzsku a Holandsku. V Holandsku dokonca počas včerajšieho večera uzavreli aj diaľnica A20 z dôvodu silných záplav. 

 

img

 

V okrese Osnabrück v Nemecku sa zrazili dve autá v dôsledku spadnutého stromu. Vodičov museli so zraneniami previezť do nemocnice. V mnohých nemeckých regiónoch je vážne narušená železničná doprava a mnohé komplikácie na cestách.  

 

V Nemecku aktuálne fúka vietor, ktorý presahuje rýchlosť 100 km/h, v nárazoch presahuje až 150 km/h. Doteraz najsilnejšie fúkalo vo Feldbergu na juhu krajiny, kde rýchlosť vetra dosiahla hodnotu 148 km/h. Okrem silného vetra tu úradujú aj búrky, ktoré prinášajú výdatné zrážky.

 

Antonia priniesla aj nočné búrky, ktoré ešte o 7:00 ráno úradovali najmä v Nemecku, kde sa vytvorila mohutná búrková línia. Búrlivo je na krajnom západe Čiech, kde len do dnešného rána udrelo vyše 100 bleskov. 

 

img

 

Veterné počasie neobíde ani naše územie, pričom vietor od noci silnie aj u nás. Vietor bude akcelerovať okolo poludnia, a to predovšetkým na Záhorí a v oblasti Bratislavy, kde budú nárazy vetra dosahovať rýchlosť 70 až 80 km/h, no rozfúka sa aj na východe.  Dnes treba byť opatrný. Pozor si treba dať najmä na zaparkované autá pod stromami a opäť môžu nastať aj poruchy v dodávkach elektrickej energie.

 

Prečítajte si: Česko zasiahol silný vietor, bez elektriny sú tisíce domácností!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies