Na sopke Etna zaregistrovali opäť niekoľko sérií výbuchov

NETKY.SK • 6 September 2018, 11:45 • 2 min
Na sopke Etna zaregistrovali opäť niekoľko sérií výbuchov

RÍM - Na sopke Etna na talianskom ostrove Sicília zaznamenali v utorok a v stredu opäť niekoľko sérií výbuchov.

slovakia

left justify in out

Miestne úrady civilnej ochrany preto v stredu posilnili monitorovanie situácie. Stupeň pohotovosti pred erupciou zo zeleného na žltý úrady zvýšili už koncom minulého týždňa, keď sa zvýšila aktivita sopky.

 

Sopka Etna začala opäť prejavovať zvýšenú aktivitu v auguste, pričom chrlila do vzduchu popol a lávu. Prebudila sa pritom koncom júla, jej činnosť však nemala až takú intenzitu.

 

Etna je s nadmorskou výškou 3350 metrov najvyššou aktívnou sopkou Európy. Obyvatelia Sicílie využívajú jej úrodné svahy na poľnohospodárske účely. Sopka je taktiež obľúbeným cieľom turistov.

 

K poslednej veľkej erupcii Etny došlo v zime na prelome rokov 2008-09. Koncom marca tohto roku časopis Bulletin of Volcanology napísal, že Etna sa zosúva do Stredozemného mora stálou rýchlosťou - asi 14 milimetrov za rok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies