Na SOŠ už nemajú byť nemoderné študijné odbory

NETKY.SK • 23 August 2010, 07:08 • 2 min
Na SOŠ už nemajú byť nemoderné študijné odbory

Na SOŠ už nemajú byť nemoderné študijné odbory

slovakia

left justify in out

img

Na stredných odborných školách (SOŠ) majú vymiznúť študijné odbory, ktoré sú nemoderné a nemajú uplatnenie v praxi. Ministerstvo školstva sa k zjednodušeniu ich štruktúry zaviazalo v programovom vyhlásení vlády. Štátny tajomník Jaroslav Ivančo upozorňuje, že za mnohými názvami študijných a  učebných odborov neexistuje žiaden obsah a sami rodičia v tom majú chaos.
"Našim cieľom je zúžiť tú ponuku, aby to bolo viac čitateľnejšie." Podľa niektorých odhadov ich na slovenských odborných školách existuje až okolo 700, čo je v rámci Európskej únie veľmi vysoké číslo. Absolventi mnohých nemoderných odborov v súčasnosti nenachádzajú uplatnenie.
"Ministerstvo by malo rýchle urobiť revíziu, a potom z hľadiska celosvetového vývinu urobiť širokospektrálnejšie odbory a nie tak úzko zamerané a hlavne modernizovať," konštatoval pre TASR Miron Zelina, poradca bývalého ministra Jána Mikolaja. Dodal, že napr. opravár písacích strojov je v súčasnej počítačovej dobe nezmyslom.
Rezort Eugena Jurzycu chystá pre skvalitnenie odborných škôl spoluprácu so Švajčiarskom, ktoré je v rámci krajín OECD hodnotené v tomto smere ako špička. "Ak sa to podarí zrealizovať, tak možno nabehneme na ozaj kvalitný systém," avizoval minister.
Ministerstvo v rámci odborného školstva priznáva aj problém s praktickými zručnosťami absolventov. Kľúčom má byť lepšie prepojenie škôl s praxou. O to sa snažilo aj bývalé vedenie zákonom o odborných školách. "Máme tam ešte problém s istým druhom škôl, ktoré sú trošku teoreticky zamerané, ale väčšia škála študijných a učebných odborov má už pokrytie v rámci zamestnávateľských organizácií a združení," zhodnotil štátny tajomník.
Prváci na stredných odborných školách sa budú od septembra tohto roka učiť aj podľa odporúčaní zamestnávateľov. Do obsahu štátnych vzdelávacích programov boli totiž zapracované zmeny, ktoré boli aktualizované na základe ich podnetov a rovnako aj návrhov SOŠ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies