Na slovenských súdoch je dnes výstražný štrajk

NETKY.SK • 19 Február 2015, 07:45 • 2 min
Na slovenských súdoch je dnes výstražný štrajk

BRATISLAVA – Na slovenských súdoch sa dnes štrajkuje. Do práce neprišlo viac ako 3 700 justičných zamestnancov, čo je vyše 92 percent.

slovakia

left justify in out

Ide o asistentky súdov, zamestnankyne podateľní, informačných centier, účtovníčky, hospodárky, rozpočtárky, vyšších súdnych úradníkov, probačných a mediačných úradníkov či tajomníčky senátov. Na 15 súdoch je účasť na štrajku 100-percentná. Na nich sa pokúsi chod súdu zabezpečiť iba jeho vedenie a sudcovia, ktorí podľa ústavy nemajú právo na štrajk. Najmenšia účasť – 58-percentná je na Krajskom súde v Banskej Bystrici a Okresnom súde Bratislava II. Približne 450 zamestnancov justície z celého Slovenska sa zúčastní na protestnom zhromaždení v Bratislave, ktoré sa začne na poludnie pred ministerstvom financií a odtiaľ sa štrajkujúci zamestnanci presunú pred ministerstvo spravodlivosti.


Justiční odborári štrajkujú za splnenie štyroch požiadaviek - zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície. Podporu týmto požiadavkám vyslovilo aj Združenie sudcov Slovenska, Združenie Za otvorenú justíciu, Súdna rada SR, ako aj sudcovské rady pri súdoch. Zamestnanci Najvyššieho súdu SR podporujú požiadavky odborárov, keďže ale tento súd má vlastnú rozpočtovú kapitolu a zamestnanci iné finančné ohodnotenie, na štrajku sa nezúčastnia. Na znak vyjadrenia podpory si dnes môžu zamestnanci najvyššieho súdu pripnúť červenú stuhu. Minister spravodlivosti Tomáš Borec vníma vyhlásený štrajk ako uplatnenie ústavného práva, ktoré rešpektuje. „S odborármi máme viaceré spoločné ciele, no líšime sa v názore, ako tieto ciele presadzovať,“ tlmočila názor ministra hovorkyňa Alexandra Donevová. Požiadavky odborárov podporil aj prezident Andrej Kiska.


Počas štrajku je na súdoch zabezpečená pohotovosť, aby sa mohli riešiť predbežné opatrenia a väzobné veci. Fungovať by mali aj podateľne. V prípade pojednávaní stanovených na dnes časť už bola zrušená, o ďalších rozhodnú príslušní sudcovia a senáty.


O navŕšení prostriedkov pre justíciu stále rokuje minister spravodlivosti Tomáš Borec s ministrom financií Petrom Kažimírom. Ak by tieto rokovania neboli úspešné a nenaplnia sa požiadavky odborárov, tí zvážia možnosť ďalšieho, trojdňového štrajku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona