Na slovenských horách prevláda zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 6 Január 2017, 11:40 • 2 min
Na slovenských horách prevláda zvýšené lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Na slovenských horách prevláda dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vyskytnúť sa môžu samovoľné prachové lavíny zvlášť vo Fatrách na listnatom podklade.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Marek Biskupič, už malé dodatočné zaťaženie, najmä v pásme lesa, môže spôsobiť uvoľnenie lavín. "Hrebeňové a vrcholové partie sú vyfúkané až na tvrdý podklad a sneh je sfúkaný do pásma lesa a kosodreviny. Nový sneh je na väčšine strmých svahov len mierne až slabo spevnený," upozornil.

 

Dnes k nám bude prúdiť arktický vzduch. Ráno bolo na hrebeňoch hôr polooblačno až zamračené a hmlisto. Vo Vysokých Tatrách miestami jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 28 až mínus 14 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúka vietor silou víchrice prevažne severných smerov s rýchlosťou do 25, v nárazoch okolo 30 metrov za sekundu.

 

Za posledných 24 hodín pripadlo od päť do 15 centimetrov nového prachového snehu, pričom za poslednú periódu až do 45 centimetrov. Tento sneh je uložený na tvrdom podklade a vplyvom vetra je veľmi nerovnomerne rozmiestený prevažne na svahoch južných orientácií.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies