Na Slovensku žije s rodičmi viac ako polovica mladých

NETKY.SK • 21 Október 2012, 18:42 • 2 min
Na Slovensku žije s rodičmi viac ako polovica mladých

Na Slovensku žije s rodičmi viac ako polovica mladých - Zaujímavosti Slovensko na tom nie je najlepšie ani v rámci porovnania počtu bytov na tisíc obyvateľov. U nás pripadá na takéto množstvo ľudí 326 bytov, v Poľsku je to 348 bytov, v Maďarsku 429 a v Ra

slovakia

left justify in out

img

Slovensko na tom nie je najlepšie ani v rámci porovnania počtu bytov na tisíc obyvateľov. U nás pripadá na takéto množstvo ľudí 326 bytov, v Poľsku je to 348 bytov, v Maďarsku 429 a v Rakúsku 436.

Trh s bývaním má za sebou obdobie striedania lepších, ale aj turbulentnejších rokov. Ceny nehnuteľností určených na bývanie vzrástli v prvej fáze prudkého rastu v priebehu rokov 2002 až 2008 o 155 %. Následne v roku 2009 prišlo obdobie prudkého prepadu, spomalenia a súčasnú dobu by sme mohli označiť ako obdobie konsolidácie.

"Na trhu je časť bytov, ktorá je z rôznych dôvodov ťažko predateľná a bude ovplyvňovať priemerné ceny ešte dlhú dobu. Pritom počet rozostavaných bytov je už asi tri roky na vysokej úrovni a rovnako každým rokom klesá aj počet dokončených a začatých stavieb. To môže indikovať rast cien nehnuteľností v budúcnosti," vysvetľuje analytik ČSOB Marek Gábriš.

Podľa medzinárodných porovnaní patrí Slovensko medzi krajiny s vyššou mierou preľudnenosti, ktorá tu dosahuje 40 % z celkovej populácie, čo je v porovnaní s priemerom EÚ (20 %) dvojnásobok. Za preľudnenú sa podľa európskych štandardov považuje domácnosť, v ktorej pripadá na jednu obytnú miestnosť viac ako jedna osoba. V tomto ukazovateli sú na tom lepšie aj susedia z Českej republiky (23 %).

"Zaujímavosťou tiež je, že na Slovensku s rodičmi žije až dvakrát viac mladých ľudí, ako je tomu v krajinách EÚ (27,5 %) alebo v eurozóny (26,5 %). Vo veku 25 až 34 rokov žije s rodičmi totiž až 52 % mladých Slovákov," vyčíslil Gábriš.

Slovensko na tom nie je najlepšie ani v rámci porovnania počtu bytov na tisíc obyvateľov. U nás pripadá na takéto množstvo ľudí 326 bytov, v Poľsku je to 348 bytov, v Maďarsku 429 a v Rakúsku 436. Opačným extrémom je napríklad Španielsko, kde v jednom obydlí bývajú v priemere len dvaja obyvatelia. Podobne je na tom Portugalsko, Fínsko či Francúzsko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies