Na Slovensku zaznamenali ďalší výskyt fipronilu! Buďte opatrní na vajcia z Poľska

NETKY.SK • 13 December 2017, 15:38 • 2 min
Na Slovensku zaznamenali ďalší výskyt fipronilu! Buďte opatrní na vajcia z Poľska

BRATISLAVA - Slovenskí veterinári pokračujú v kontrolách zameraných na slepačie vajcia, hydinové mäso a výrobky z vajec. Vajcia kontaminované nepovoleným množstvom insekticídu fipronil sa našli v prevádzke Ján Pankuch - Agropank z Kračúnoviec.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) na základe oznámenia o zistení nevyhovujúceho výrobku Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR (ŠVPS).

"Vo vajciach, ktoré prevádzke dodala poľská firma P.P.H. Drobeksan, namerali veterinári 0,011 miligramu fipronilu na kilogram vajec. To je dvojnásobne väčšie množstvo, ako povoľujú predpisy. Dotknuté vajcia pochádzajú z poľskej farmy Ferma Drobiu Wieslaw Basta. Veterinári ich nariadili okamžite stiahnuť z trhu," uviedla ÚHS na svojej webovej stránke.

Dotknuté vajcia sú hmotnostnej triedy "M" s dátumom minimálnej trvanlivosti do 9. decembra tohto roku.

Konzumácia menšieho množstva kontaminovaných vajec by dospelým nemala spôsobiť zdravotné problémy, u detí je riziko výrazne vyššie, upozorňuje na svojom webe ÚHS. Pri konzumácii väčšieho množstva môžu podľa ÚHS nastúpiť poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.

„Únia hydinárov Slovenska v tejto súvislosti znovu pripomína, aby sa zákazníci orientovali na nákup vajec slovenského pôvodu s označením SK na škrupine. Najmä v tomto predvianočnom období, keď sa v supermarketoch objavilo množstvo vajec zo zahraničia a ako nasvedčuje aj nález ŠVPS, neraz pochybnej kvality,“ dodáva ÚHS.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona