Na Slovensku začínajú Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2012

NETKY.SK • 13 September 2012, 11:16 • 2 min
Na Slovensku začínajú Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2012

Na Slovensku začínajú Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2012 - Kultúra Hlavné mesto Bratislava aj ďalšie mestá na Slovensku budú od 14. do 16.

slovakia

left justify in out

img

Hlavné mesto Bratislava aj ďalšie mestá na Slovensku budú od 14. do 16. septembra miestom konania Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2012 (DEKD). Na organizácii tohto podujatia sa podieľajú Združenie historických miest a obcí SR, Ministerstvo kultúry SR, Slovenské národné múzeum, Pamiatkový úrad SR a za slovenskú metropolu mestská časť Bratislava - Staré mesto.
      Už v piatok 14. septembra sa v obnovených priestoroch bratislavskej Reduty uskutoční slávnostné otvorenie Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2012 na Slovensku, spojené s odovzdávaním výročných cien revue Pamiatky a múzeá za najvýznamnejšie aktivity v oblasti ochrany kultúrneho za minulý rok.
      Počas dvoch víkendových dní 15. a 16. septembra budú mať Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta príležitosť navštíviť výnimočne pamiatky, ktoré sú zvyčajne verejnosti neprístupné. Sprístupnený bude Hradný palác na Bratislavskom hrade, secesná budova Gymnázia na Grösslingovej ulici, interiér veže Dómu sv. Martina, Kaplnka sv. Kataríny na Michalskej, Kaplnka Božieho tela na Panskej ulici a archeologickým výskumom objavená Kaplnka sv. Jakuba na Námestí SNP. Sprístupnené budú židovské pamiatky – Synagóga na Heydukovej ulici, Mauzóleum Chatama Sofera, Ortodoxný cintorín, meštianske domy na Panskej ulici, Pisztoryho palác, ako aj zrekonštruovaná budova Reduty.
      Bokom neostávajú ani ďalšie slovenské mestá. V Holíči je pripravená prehliadka Holíčskeho zámku, veterného mlyna a kostola sv. Martina, návštevníci sa budú môcť oboznámiť s pamiatkami v Nitre, Považskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Trnave, Lučenci, na hradoch Uhrovec, Hrušov, Lietava, Strečno a Hričov.
      Združenie historických miest a obcí SR je spoluorganizátorom podujatia od roku 2010. "Ambíciou je, aby sa zapájali do podujatí DEKD samosprávy, pamiatkové úrady, múzeá, v rámci regiónov občianske združenia a vytvorili pútavé podujatia pre verejnosť po celom Slovensku. Veľmi aktívne k tomu pristúpili v meste Holíč, Považskej Bystrici, Nitre, Trnave. V rámci DEKD nie je cieľom sprístupniť všeobecne známe a navštevované múzeá a galérie, ale urobiť iné podujatia, sprístupniť objekty, ktoré sú zvyčajne cez rok uzatvorené a v odbornom sprievode poskytnúť verejnosti dostatok informácií o tom, aké hodnoty jednotlivé objekty majú," uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami združenia Juraj Paučula.
      Dni európskeho kultúrneho dedičstva sú významným celoeurópskym podujatím, organizovaným Radou Európy a Európskou komisiou, ktoré upriamuje pozornosť najširšej verejnosti na mimoriadne hodnoty rozmanitého kultúrneho dedičstva v 50 účastníckych štátoch.
      Základným cieľom DEKD, ktoré sa tradične konajú v septembri, je zvýšiť povedomie obyvateľov o miestom dedičstve a prehĺbiť záujem o jeho ochranu, ako aj rozvinúť pocit spolupatričnosti s európskym kultúrnym dedičstvom. Počas týchto dní sa otvárajú pre verejnosť mnohé historické budovy, pamiatky, areály, ktoré sú zvyčajne uzavreté pre verejnosť, alebo sa v bežne navštevovaných pamiatkach, múzeách a galériách konajú špeciálne sprievodné podujatia.       Slovenská republika sa pripojila k organizátorom DEKD v roku 1993 a odvtedy sa každoročne konajú otváracie podujatia v niektorom historickom meste a každý ročník je zameraný na špecifickú tému. Koordinátorom DEKD na Slovensku je od roku 2010 Združenie historických miest a obcí SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies