Na Slovensku zabránili hroziacej ekologickej havárii

NETKY.SK • 17 August 2020, 16:29 • 2 min
Na Slovensku zabránili hroziacej ekologickej havárii

Kalové pole plné toxického odpadu sa nachádza v tesnej blízkosti mesta Žiar nad Hronom a je nevyhnutnou súčasťou hlinikárne. Aby sa mohlo predísť ekologickej katastrofe, aká sa udiala pred niekoľkými rokmi v Maďarsku, tak kalové pole si vyžadovalo obrovskú investíciu.

slovakia

left justify in out

V odkalisku sa nachádza hnedý a červený kal, ktorý vznikol počas výroby oxidu hlinitého z bauxitu. Hrozilo jeho vyliatie, podobne, ako sa to stalo v hlinikárni pri maďarskej obci Ajka.

 

img

 

Preto do tejto environmentálnej záťaže musela investovať finančná skupina Penta. K tomuto kroku sa zaviazala, keď akcionársky vstúpila do žiarskej fabriky na výrobu hlináka. „Keď Penta v roku 2002 vstúpila do Závodov SNP prijala aj záväzok, že kalové pole zrekultivuje, čím zabráni hroziacej ekologickej katastrofe v Žiarskej kotline. Do rekultivácie sme investovali viac ako 53 miliónov eur a ide tak o najväčšiu súkromnú investíciu do odstránenia environmentálnej záťaže na Slovensku,“ prezradila PR-špecialistka spoločnosti Lenka Vargová.

 

 

Samotná hlinikáreň si vyžiada ešte ďalšie investície. „Náklady vo výške 53 miliónov eur, ktoré boli investované do rekultivácie kalového poľa nie sú konečnou sumou. Bývalé odkalisko je pravidelne monitorované a ročné náklady na jeho udržiavanie sa šplhajú do výšky niekoľko stotisíc eur,“ dodala s tým, že skupina plánuje v prospech životného prostredia urobiť aj ďalšie projekty, aj keď nesúvisia s environmentálnymi záťažami.

 

Finančná skupina totiž dostáva zelené témy aj do projektov v oblasti realitného developmentu. „Ich súčasťou sú vždy verejné priestory vytvorené s dôrazom na životné prostredie a kvalitnú zeleň.“

 

img

 

Pre Pentu je podľa Vargovej prioritná trvalá udržateľnosť. Preto súčasťou jednej z najbližšie ukončených rezidenčných projektov v Bratislave bude aj nový mestský park s rozlohou prekračujúcou 30-tisíc štvorcových metrov. „Taktiež každá z našich komerčných novostavieb je ocenená environmentálnou certifikáciou LEED alebo BREEAM,“ doplnila PR-špecialistka spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies