Na Slovensku vzrástol počet firiem, ktoré štátu neodviedli žiadnu daň

NETKY.SK • 4 Október 2017, 06:00 • 2 min
Na Slovensku vzrástol počet firiem, ktoré štátu neodviedli žiadnu daň

BRATISLAVA - O 13 percent medziročne narástol objem spoločností na Slovensku, ktoré za minulý rok neodviedli do štátnej kasy žiadnu daň z príjmov. Ich počet aktuálne dosiahol 20 183 firiem. V celkovom súčte však najviac podnikateľov, až 105 152, odvádza dane v rozmedzí od 0,1 eura do 1 000 eur. Ich počet sa oproti vlaňajšku zmenil len mierne – zvýšil sa o necelých päť percent. Ukázala to najnovšia analýza poradenskej spoločnosti Bisnode.

slovakia

left justify in out

Do konca septembra 2017 museli všetky spoločnosti, ktoré podnikajú na našom trhu, podať daňové priznania, ktoré ukázali, že za posledný rok najviac narástol počet tých spoločností, ktorým v priznaní vyšla nula, respektíve strata. Zaujímavý je pritom fakt, že vlani bolo takýchto spoločností najmenej za posledných päť rokov, a dokonca v roku 2015 vykázalo nulovú daň o polovicu menej firiem (17 741) ako v roku 2014 (35 379). V roku 2016 nulovú daň priznalo dohromady 20 183 podnikov.

 

„Za aktuálnym 13-percentným nárastom počtu podnikov s nulovou daňovou povinnosťou môžeme vidieť aj to, že ekonomike, a teda aj podnikateľom, sa darí. Väčšina z nich investuje do rozvoja podnikania, preto sa niektorí mohli ocitnúť v strate,“ hodnotí Petra Štěpánová, analytička Bisnode. Zároveň očakáva, že v budúcnosti bude počet spoločností v tejto kategórii narastať. „Od roku 2018 vláda ruší daňové licencie, ktoré museli teraz platiť aj podnikatelia so stratou. Firmy tak nemali motiváciu hľadať možnosti, ako sa do straty dostať. To sa môže od budúceho roka zmeniť,“ dopĺňa Petra Štěpánová.

 

Dohromady však štátu odviedlo dane až 169 040 spoločností podnikajúcich na Slovensku. Z toho až viac než 105-tisíc, a teda najviac zo všetkých podnikov, odviedlo daň vo výške do 1 000 eur. „Opäť môže tento fakt súvisieť s licenciami, no rovnako aj s tým, že firmám sa skutočne darí,“ hovorí Petra Štěpánová. Pokles počtu firiem analýza zaznamenala len v prípade spoločností, ktoré platia státisícové dane.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies