Na Slovensku vznikne projekt zameraný na lepšiu kvalitu ovzdušia

NETKY.SK • 11 Máj 2020, 17:15 • 2 min
Na Slovensku vznikne projekt zameraný na lepšiu kvalitu ovzdušia

BRATISLAVA - Podpora výmeny tepelných kotlov v domácnostiach, urýchlenie zavádzania opatrení na zníženie emisií z dopravy a vykurovania či lepší monitoring kvality ovzdušia v regiónoch.

slovakia

left justify in out

Realizácia potrvá 8 rokov 

Aj to sú ciele nového projektu Life Ip – Zlepšenie kvality životného prostredia, ktorý na svojej internetovej stránke predstavila Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP). Projekt sa zameriava na zavádzanie konkrétnych opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia. Jeho realizácia bude rozdelená do štyroch fáz a potrvá osem rokov, od roku 2020 do roku 2027.

 

img

 

Členovia projektu 
Do projektu budú zapojené Ministerstvo životného prostredia (MŽP), SAŽP, Banskobystrický, Trenčiansky, Trnavský, Žilinský, Prešovský a Košický samosprávny kraj, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), Technická univerzita Vysokej školy banskej v Ostrave a súkromná spoločnosť Pedal Consulting.

 

Varovanie od EÚ 

Projekt má byť priamou odpoveďou na výzvu Európskej komisie (EK). V súvislosti s prekročením limitných hodnôt na ochranu zdravia čelí Slovensko aktuálne konaniu zo strany EK za porušenie požiadaviek smernice o kvalite okolitého ovzdušia. Hrozí mu pritom aj podanie žaloby na Súdny dvor EÚ.

 

img

 

Ako by to malo fungovať?
V rámci Life Ip chce preto Slovensko zriadiť pozície manažérov kvality ovzdušia a koordinačnú jednotku. Manažéri budú pôsobiť v 7 samosprávnych krajoch a vo vybraných mestách a obciach, ktoré potrebujú zlepšiť kvalitu ovzdušia. Koordinačná jednotka, zriadená na MŽP, bude metodicky riadiť prácu manažérov kvality ovzdušia. Zapojené inštitúcie chcú vo vybraných obciach vykonávať aj demonštračné projekty, v rámci ktorých bude vykonávať vzdelávacie aktivity v oblasti ochrany ovzdušia či dotovať výmenu vykurovacích kotlov.

 

img

 

Následne bude monitorovať zmeny nameraných hodnôt znečistenia. Vo vybraných mestách, v ktorých je hlavným zdrojom znečistenia doprava, chcú účastníci projektu vypracovať štúdie ako čo najviac znižovať negatívne vplyvy dopravy. Výsledky štúdií by sa mali začleniť do plánov udržateľnej mobility.

 

EÚ poskytne viac ako polovicu financií 
Celkový rozpočet projektu Life Ip je stanovený na 15 miliónov eur. Výška finančnej podpory Európskej únie (EÚ) bude deväť miliónov eur, zvyšných šesť miliónov eur bude poskytnutých zo štátneho rozpočtu a organizácií zapojených do projektu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona