Na Slovensku vznikne nový Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR

NETKY.SK • 30 Jún 2021, 15:54 • 2 min
Na Slovensku vznikne nový Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR

BRATISLAVA - Na Slovensku vznikne od začiatku budúceho roka nový Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR, ktorý prevezme kompetencie Ministerstva dopravy a výstavby SR na úseku územného plánovania, výstavby a vyvlastnenia.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu novely kompetenčného zákona, ktorý v stredu schválila vláda. Zriadenie nového úradu súvisí s návrhom na rekodifikáciou stavebného zákona.

 

Rozhodovať o stavbách bude nový úrad
Návrh novely kompetenčného zákona zavádza aj špecializovanú štátnu správu podriadených úradov resp. regionálnych pracovísk úradu.

 

Po nadobudnutí účinnosti návrhu zákona o výstavbe sa na úseku výstavby zmení i doteraz známa štruktúra rozhodovacej právomoci pri povoľovaní stavieb.

 

Centrálne bude povoľovanie stavieb riadiť novozriadený úrad, ktorý bude aj špecializovaným stavebným úradom pre niektoré stavby a právomoc doterajších stavebných úradov, teda obcí, prejde na jeho pracoviská v regiónoch.

 

Prečítajte si tiež: Reforma stavebného zákona z dielne vicepremiéra Štefana Holého našla podporu u podnikateľov

 

V poradnom orgáne budú zastúpené aj samosprávy
Oblasť územného plánovania bola podľa úradu podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefana Holého dlhodobo zanedbávaná a nevenovala sa jej potrebná pozornosť.

 

„Aj toto je jeden z dôvodov návrhu na zriadenie nového úradu ako ústredného orgánu štátnej správy," uvádza sa v materiáli.

 

Pri novom úrade má pôsobiť poradný orgán pre územné plánovanie, v ktorom budú zastúpené profesijné stavovské organizácie spracovateľov územnoplánovacích dokumentácií, samospráv ako zástupcov obstarávateľov a univerzít architektonického a urbanistického zamerania.
 

Mohlo by vás zaujímať: Pre kontroverzný stavebný zákon Štefana Holého sú primátori ochotní prísť pred parlament



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies