Na Slovensku vyrástla jedna z najväčších mliečnych fariem v strednej Európe

NETKY.SK • 20 Jún 2018, 15:09 • 2 min
Na Slovensku vyrástla jedna z najväčších mliečnych fariem v strednej Európe

BZOVÍK - Na zelenej lúke v Bzovíku v okrese Krupina sa vybudovala jedna z najväčších mliečnych fariem v strednej Európe. Stalo sa tak v čase mliečnej krízy, keď spotreba mlieka klesá a u ľudí rastie odpor voči veľkochovom a vykorisťovaniu zvierat. Väčšina ostatných fariem na Slovensku za posledné roky musela dokonca ukončiť svoju produkciu.

slovakia

left justify in out

Po dokončení druhej fázy sa má v Bzovíku chovať 1400 kráv. Za otvorením veľkochovu stojí holding Daniela J. Kratkeho Slovenské farmárske, družstvo (SFD), ktoré do neho investovalo sedem miliónov eur.

 

Nová továreň na mlieko prinesie aj nové pracovné miesta. Ako informoval web myzvolen.sme.sk, Daniel J. Kratky tvrdí, že cieľom je „bojovať s krízou zefektívnením výroby a vybudovaním modernej mliečnej farmy s koncentráciou chovu hovädzieho dobytka.“

 

Realizáciu investície rozdelili do dvoch etáp. „Vybudovanie prvej v hodnote takmer 4 milióny eru a s kapacitou 700 dojníc trvalo 426 dní a podieľalo sa na nej 125 pracovníkov. Ďalších 700 dojníc pribudne v druhej etape, na ktorú je naplánovaný rozpočet 2,5 milióna eur,“ dodal Kratky. Na Mliečnej farme Bzovík používajú najmodernejšie technológie od procesov dojenia až po odstraňovanie exkrementov.

 

Cena za mlieko

 

Bez ohľadu na životné podmienky kráv, ktoré sú na farmách rôzne, ide o drastický proces. Teľatá sú kravám odoberané hneď alebo čo najskôr po narodení, aby „nekradli mlieko produkované pre ľudí.“ Bez toho, aby bola krava pravidelne oplodňovaná mlieko neprodukuje. Toto odlúčenie je pre zvieratá veľmi bolestivé, tak ako pre ľudí. Krava volá (plače) za svojim mláďaťom niekoľko týždňov, po tom ako je jej odcudzené. Ako to vyzerá, si môžete pozrieť vo videách nižšie.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies