Na Slovensku vychádza kniha Denník z Guantánama - Príbeh väzňa

NETKY.SK • 29 Január 2015, 08:56 • 2 min
Na Slovensku vychádza kniha Denník z Guantánama - Príbeh väzňa

BRATISLAVA - Na pulty slovenských kníhkupectiev dnes prichádzajú zápisky z väzenia Muhammada Walada Saláhího s názvom Denník z Guantánama - Príbeh väzňa.

slovakia

left justify in out

Publikácia popisuje každodenný život v internačnom tábore v Guantánamo Bay na Kube, kde Saláhího zadržujú od roku 2002, pričom ho doteraz neobvinili zo žiadneho zločinu ani previnenia. Kniha po prvý raz vyšla minulý týždeň súčasne v takmer 20 krajinách.

 

Saláhí začal denník písať v roku 2005. Jeho obhajcom trvalo sedem rokov, kým americké úrady povolili jeho vydanie. Cenzurovaná verzia sa napokon do vydavateľstiev dostala v roku 2013. V zápiskoch Saláhí spomína na život, ktorý viedol predtým, než 28. novembra 2001 opustil domov a dostal sa do rúk agentov CIA. Opisuje v ňom "nekonečnú cestu okolo sveta“ plnú väznenia a výsluchov. Počas tohto obdobia ho podrobili spánkovej deprivácii, vystavili extrémne vysokým a nízkym teplotám, vodili ho po základni so zaviazanými očami či raz ho odviezli na člne do zálivu a vyhrážali sa mu smrťou. Jeho denník nie je len obžalobou väzniteľov, ale aj veľmi súkromným životopisom, brutálnym, strašidelným, plným čierneho humoru a prekvapivo milosrdným. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies