Na Slovensku vlani diagnostikovali desiatky nových prípadov HIV infekcie

NETKY.SK • 11 Júl 2018, 13:35 • 2 min
Na Slovensku vlani diagnostikovali desiatky nových prípadov HIV infekcie

BRATISLAVA - V Slovenskej republike bolo v roku 2017 diagnostikovaných 72 nových prípadov HIV infekcie. Zaznamenaný bol mierny medziročný pokles vo výskyte prípadov HIV infekcie o 17,2 percenta a piaty najvyšší výskyt v jednom kalendárnom roku.

slovakia

left justify in out

Od 1. januára do 31. decembra 2017 bolo diagnostikovaných a epidemiologicky vyšetrených 66 nových prípadov HIV infekcie u občanov SR (61 prípadov u mužov, päť prípadov u žien). V tom roku bolo diagnostikovaných sedem prípadov AIDS a hlásené boli tri úmrtia pacientov s HIV infekciou. U cudzincov pri ich pobyte v Slovenskej republike bolo v roku 2017 hlásených šesť nových prípadov HIV infekcie (z toho jeden prípad v štádiu AIDS). Vyplýva to zo Správy o plnení Národného programu prevencie HIV/AIDS v Slovenskej republike na roky 2017 – 2020 za rok 2017, ktorú na rokovanie vlády predložilo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. Vláda správu dnes schválila.

Slovenská republika patrí naďalej k členským štátom Európskej únie s najnižšou incidenciou HIV infekcie. Avšak od začiatku 21. storočia zaznamenávame vzostupný trend vo výskyte nových prípadov HIV infekcie. Správa prináša aj počet infikovaných v Slovenskej republike od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS. Od roku 1985 do 31. decembra 2017 bolo teda registrovaných u občanov SR i cudzincov spolu 970 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Z 822 prípadov u občanov Slovenskej republiky sa 725 vyskytlo u mužov a 97 u žien. U 106 osôb (93 mužov, 13 žien) prešla HIV infekcia do štádia AIDS a zaznamenaných bolo 66 úmrtí ľudí s HIV (z toho 49 v štádiu AIDS).

Podľa grafov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava, ktorý správa uvádza, väčšina HIV infekcií bola v Slovenskej republike zaznamenaná v skupine mužov majúcich sex s mužmi a získanie nákazy homosexuálnym stykom bolo stanovené v 64,7 percenta prípadov. Heterosexuálnym stykom bolo prenesených 23,1 percenta infekcií, 2,0 percentá injekčným užívaním drog (zo 16 prípadov väčšina získaná mimo Slovenskej republiky), 0,1 percenta transfúziou krvi (jeden prípad nákazy mimo Slovenskej republiky v roku 1986) a v 10,1 percenta prípadov nebol spôsob prenosu stanovený. Najviac ľudí s HIV žije vo väčších mestách a najvyššia kumulatívna incidencia HIV infekcie je dlhodobo v Bratislavskom kraji.

V roku 2017 bola venovaná pozornosť základným cieľom národného programu. Prevencia HIV/AIDS bola zameraná najmä na zníženie rizika vzniku a šírenia HIV infekcie a na zníženie nežiaducich následkov, osobný a sociálny dosah HIV infekcie na jednotlivcov a spoločnosť. V rámci preventívnych aktivít mali zabezpečenú prevenciu klienti vo výkone väzby alebo trestu odňatia slobody, príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky ako aj hasiči, záchranári a policajti. Vzdelávacie aktivity formou prednášok v školách a besied vykonávali všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republiky. Prevenciu mali zabezpečenú aj skupiny mužov majúcich sex s mužmi, osoby poskytujúce platené sexuálne služby a injekční užívatelia drog predovšetkým prostredníctvom aktivít občianskych združení. Uskutočnilo sa aj testovanie v rizikových skupinách i anonymné testovanie. Správa zároveň uvádza, že osoby s HIV/AIDS mali zabezpečenú adekvátnu liečbu.

Na základe vyhodnotenia jednotlivých aktivít správa konštatuje, že základné aktivity národného programu boli v roku 2017 splnené.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies