Na Slovensku už pozorovali prvé lastovičky

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 15:14 • 2 min
Na Slovensku už pozorovali prvé lastovičky

BRATISLAVA - Na Slovensku sa počas víkendu objavili na viacerých miestach prvé lastovičky a belorítky.

slovakia

left justify in out

"Lastovičky symbolizujú príchod skutočnej jari, keď sa príroda prebúdza a tieto užitočné vtáky v nej nájdu hmyz, ktorým sa živia. Prvé lastovičky boli pozorované tohto roku na Záhorí pri Jakubovských rybníkoch 19. marca a na Považí v okolí Trenčína 20. marca," hovorí Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

 

V roku 2015 sa prvé lastovičky objavili 11. marca pri Hlohovci. "Prvé lastovičky sú pozorované zväčša v okolí mokradí, kde je už aktívny hmyz. Po prvých prieskumníkoch budú nasledovať čoraz početnejšie kŕdle smerujúce na severnejšie hniezdiská. Migrácia lastovičiek vyvrcholí v druhej polovici apríla," vysvetľuje Gúgh.

 

Čoraz častejšie tiež možno vidieť bocianov bielych. Celkovo bolo podľa ornitológov počas skorej jari pozorovaných už viac ako 30 sťahovavých druhov operencov. „Vtáčia migrácia je fascinujúci prírodný úkaz. Vtáky majú dokonalé inštinkty, ktorými sa riadia počas ďalekej púte z Európy až do najjužnejších častí Afriky. Počas migrácie sa rôzne druhy orientujú na základe polohy Slnka, Mesiaca, hviezd, magnetizmom Zeme či dĺžkou dňa a noci," priblížil ornitológ Jozef Ridzoň.

 

Ornitológovia upozorňujú, že hniezdisk lastovičiek na Slovensku ubúda. Za poklesom je zmena vidieckej krajiny a prechod na intenzívnejšie formy poľnohospodárstva. Lastovičky tiež pozdĺž migračných trás ohrozuje úbytok mokradí, sucho a nelegálny lov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona