Na Slovensku stále chýbajú sestry, ministerstvo musí nájsť s komorou rýchle opatrenia

NETKY.SK • 18 August 2016, 19:07 • 2 min
Na Slovensku stále chýbajú sestry, ministerstvo musí nájsť s komorou rýchle opatrenia

BRATISLAVA - Zástupcovia sestier dostanú priestor v pracovných skupinách, ktoré majú pripraviť opatrenia na stabilizáciu situácie so sestrami na Slovensku. Po dnešnom rokovaní s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD) to oznámila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

slovakia

left justify in out

Obe strany sa podľa komory zhodli, že treba prijať čo najrýchlejšie také opatrenia, aby sa v slovenskom zdravotníctve stabilizovala situácia so sestrami a pôrodnými asistentkami a zároveň zatraktívnili tieto povolania, aby prácu sestry alebo pôrodnej asistentky chcelo robiť viac mladých ľudí. "Veľmi nás teší, že s ministrom sme na pracovnom stretnutí dospeli ku konkrétnym záverom," skonštatovala Lazorová.

 

Predstavitelia sestier budú so zástupcami ministerstva participovať na projektoch, ktorých cieľom je zlepšiť sústavné vzdelávanie, aktualizovať špecializačné študijné programy, pomenovať kompetencie či navrhnúť odmeňovanie podľa zásluhovosti.

 

"Rozšírenie kompetencií vnímame tiež ako jeden z kľúčových motivačných prvkov, aby vzdelaná sestra zotrvala v tomto povolaní, ale aj aby mladí ľudia chceli študovať toto povolanie. Chcel by som zdôrazniť, že najskôr je potrebné pomenovať činnosti, ktoré sestry už teraz bez toho, aby na to mali oprávnenie, robia a až potom sa chceme venovať novým činnostiam, za ktoré by boli sestry odmenené na základe zásluhovosti," zhrnul člen rady a prezídia sesterskej komory Milan Laurinc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona