Na Slovensku spáchalo vlani samovraždu 567 osôb

NETKY.SK • 10 September 2015, 12:24 • 2 min
Na Slovensku spáchalo vlani samovraždu 567 osôb

BRATISLAVA - Na Slovensku spáchalo vlani samovraždu 567 osôb, čo je o 61 menej ako v roku 2013. Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla, medziročný pokles zaznamenali aj v počte pokusov o samovraždu, ktorých hlásili 822, čo je o 150 menej ako v roku 2013.

slovakia

left justify in out

Medzi samovrahmi prevažovali v minulom roku muži - bolo ich 493. Najčastejšie to boli muži vo veku 50 – 59 rokov, bolo ich 122. Najčastejším spôsobom samovraždy u oboch pohlaví bolo obesenie, na druhom mieste to bol výstrel z ručnej zbrane a nasledoval skok z výšky. Počet samovražedných pokusov u mužov bol 425 a u žien 397, najčastejšie vo vekovej skupine 30 až 39 rokov. Muži sa najčastejšie o samovraždu pokúsili poškodením ostrým predmetom, ženy priotrávením liekmi. Z celkového počtu samovražedných pokusov tvorili demonštratívne pokusy 39 percent. U dievčat do 14 rokov vyhodnotili 79 percent pokusov ako demonštratívnych. Viac ako polovicu pokusov o samovraždu spravili slobodní ľudia, vydaté ženy a ženatí muži sa podieľali 27 percentami. Z hľadiska pracovného stavu sa najčastejšie o samovraždu pokúsili nezamestnaní. Hlavným motívom pokusov o samovraždu boli konflikty a rodinné problémy, iné vnútorné osobné konflikty a existenčné problémy. Podľa trvalého bydliska najviac samovrážd hlásili v Banskobystrickom (97) a Nitrianskom (80) kraji a najmenej v Košickom kraji (46). Najvyšší počet samovražedných pokusov hlásili v Bratislavskom (173) a Trnavskom (132) kraji a najmenej ich evidujú v Nitrianskom kraji (36).


Porovnávanie počtu samovrážd je problematické, keďže niektoré krajiny nevedú presné údaje o dobrovoľných úmrtiach, uviedol ďalej Peter Bubla. Podľa štatistík Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) najnižšia miera úmrtnosti v Európskej únii (EÚ) v dôsledku samovrážd je v juhoeurópskych krajinách, ako je Cyprus, Grécko, Malta, Taliansko, Španielsko, naopak najvyššie čísla zaznamenávajú v Litve, Maďarsku, Slovinsku a Lotyšsku. V EÚ sú samovraždy štyrikrát početnejšie u mužov ako u žien. Medzi rokmi 2000 - 2011 miera samovrážd v európskych krajinách klesla o 20 percent, v Estónsku a Lotyšsku o 35 percent, aj keď čísla samovrážd v týchto krajinách stále zostávajú nad priemerom EÚ. Naopak, v Grécku pozorovali nárast samovrážd z 328 v roku 2007 na 508 v roku 2012, čo predstavuje viac ako 50-percentný nárast v päťročnom období, aj keď tieto čísla stále patria k najnižším v Európe.
Od roku 2003 patrí 10. september Svetovému dňu prevencie samovrážd, ktorý je pod záštitou Medzinárodnej asociácie na prevenciu samovrážd v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Témou na tento rok je Prevencia samovrážd: Podaj ruku a zachráň život. Cieľom je upozorniť na úlohu pomoci v boji proti zbytočnej strate života. Podľa štatistík WHO vo svete spácha samovraždu približne milión ľudí ročne, čo znamená, že každých štyridsať sekúnd si niekto zoberie život. Samovražda je celosvetovo dokonca druhou najčastejšou príčinou smrti vo vekovej skupine 15 až 29 rokov.


ts;bl



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona