Na Slovensku sa začala sezóna plesov: Ples v opere otvorila Emília Vášáryová

NETKY.SK • 8 Január 2017, 10:12 • 2 min
Na Slovensku sa začala sezóna plesov: Ples v opere otvorila Emília Vášáryová

BRATISLAVA - Skvelá herečka Emília Vášáryová slávnostným úderom na gong otvorila v sobotu večer (7.1.) v historickej budove Slovenského národného divadla 17. ročník Plesu v opere.

slovakia

left justify in out

Toto prestížne podujatie má dobročinný charakter, výťažok poputuje nadácii Socia na zriadenie a prevádzku ďalšieho, v poradí šiesteho Centra včasnej intervencie na Slovensku, ktoré otvoria v Trenčíne.

 

Dramaturgia tohtoročného plesu pripravila niekoľko nových momentov. Prekvapil už úvodný otvárací ceremoniál unikátnym spojením tradičnej slovenskej ľudovej hudby s nekonvenčnými prvkami hudobnej interpretácie v hlavnej úlohe so súborom Lúčnica, s ktorou sa predstavila aj americká soulová a R'n'B speváčka Ali Caldwell, ktorá zaspievala slovenskú ľudovú pieseň Ej, padá, padá rosička.

 

Premiérovo sa na plese predstavila aj mladá a dnes už úspešná speváčka Celeste Buckingham s new-age popovou kapelou King Shaolin. K dobrej plesovej nálade mierou nemalou prispel počas celého večera Big Band Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviča.

 

Úspech mal aj David Koller a jeho Band, hostia plesu si zatancovali pri známych hitoch z éry skupiny Lucie aj sólových songov Davida Kollera Nic není nastálo, Medvídek z Bogoty, Gypsy Love, Sex je náš, Sen, Amerika či Chci zas v tobě spát.

 

Program po polnoci otvárala nemecká synthpopová skupina Alphaville. Táto formácia na čele so spevákom a skladateľom Marianom Goldom zbierala najväčšie úspechy v závere druhej polovice 80. rokov. Z pódia zazneli známe hity Dance With Me, Big In Japan, Sounds Like a Melody či Forever Young.

 

Špecializovanú odbornú pomoc potrebuje na Slovensku ročne viac ako 2000 detí, ktoré sa narodia s poškodením orgánov alebo iným zdravotným znevýhodnením. Včasnou intervenciou je možné podchytiť zdravotný problém detí tak, aby následky do budúcnosti boli minimalizované. Pomôcť môžu práve novovzniknuté Centrá včasnej intervencie (CVI), ktoré bezplatne ponúkajú odborné služby zdravotne znevýhodneným deťom a ich rodinám.

 

"Dobročinný rozmer plesu považujeme za jeho najsilnejšiu a najvýraznejšiu črtu, kladieme na ňu veľký dôraz. Rozhodli sme sa tento rok tak ako minulý podporiť Centrá včasnej intervencie, pretože tie tú pomoc finančnú aj morálnu naozaj potrebujú. Po dvoch centrách, ktoré sme pomohli otvoriť minulý rok otvoríme aj ďalšie v Trenčíne. Sme v kontakte s centrom v Banskej Bystrici aj v Košiciach, majú už pomerne veľa klientov, ktorí ich služby využívajú a veľmi si ich chvália," povedala pre TASR riaditeľka plesu Andrea Cocherová.

 

"Sme veľmi radi, že Ples v opere druhýkrát po sebe podporí tému včasnej intervencie, je to podpora rodiny, ktorej sa narodí postihnuté dieťa. Podpora prichádza od začiatku, neriešime po štyroch – piatich rokoch, kde takéto dieťa umiestniť. Je to služba, ktorá má posilniť takúto rodinu, pomôcť jej, aby sa zmobilizovala, aby vedela, ako dieťa stimulovať, ako sa oň starať. Je to vlastne komplexná pomoc v prirodzenom prostredí," uviedol Vladislav Matej, výkonný riaditeľ nadácie a koordinátor projektov Nadácie na podporu sociálnych zmien Socia.

 

Členom plesového výboru je aj majster sveta a olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth. Bola to jeho premiéra na tento spoločenskej udalosti.

 

Pre TASR priblížil reakciu na pozvanie: "Vyšlo to až na druhýkrát, lebo minulý rok som bol na sústredení na Kanárskych ostrovoch a tak som sa nemohol zúčastniť. Teraz už sa to nedalo odmietnuť, navyše ak som členom čestného výboru plesu. A keďže je zameraný na charitatívny rozmer, ktorý je pre mňa určite dôležitý, to bola motivácia, prečo som prijal túto funkciu."

 

Prvýkrát bol medzi plesovými hosťami aj moderátor Milan „Junior“ Zimnýkoval s manželkou. "V mojom prípade to bolo tretie pozvanie, teraz to vyšlo. Povedal som si, že moja manželka si zaslúži šaty a pozornosť, ktorou tento ples je. Prispeli sme na dobročinný účel, ktorý tento ples má. Tanečne som na tom tak, že sa na parkete nestratím, veď som za mlada tancoval vo folklórnom súbore," doplnil známy moderátor.

 

Ples v opere začal písať svoju históriu v roku 2001. V doterajších sedemnástich ročníkoch kraľovali na pódiu dámy, hviezdami plesu bolo štrnásť speváčok, pričom prvý ročník v roku 2001 otvárala Lucie Bílá, hosťami boli iba dvaja speváci, Rick Astley v roku 2015 a Paul Young v roku 2016 a teraz skupina Alphaville. Moderátorkami plesu boli doteraz vždy iba dámy, prvý ročník moderovala Alena Heribanová, moderátorkou v sobotu večer bola herečka Zuzana Mauréry.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona