Na Slovensku sa vyhodí oveľa viac potravín ako v okolitých krajinách

NETKY.SK • 17 Október 2017, 14:28 • 2 min
Na Slovensku sa vyhodí oveľa viac potravín ako v okolitých krajinách

BRATISLAVA - Plytvanie potravinami je nielen etický, ale aj ekonomický, energetický a environmentálny problém, pretože až jedna tretina vyrobených potravín na svete sa vyhodí.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes v rámci 18. ročníka konferencie o obchode marketingu Intraco Special 2017 predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Katarína Fašiangová. V roku 2016 sa podľa jej slov v EÚ vyhodilo asi 100 miliónov ton potravín, čo je ročne asi 115 kilogramov na obyvateľa. 

 

"Podľa Eurostatu a Európskej komisie sa vlani vyprodukovalo na Slovensku asi 0,62 až 0,86 milióna ton potravinového odpadu. Je zarážajúce, ide o dvojnásobné číslo pri porovnaní s Českou republikou a porovnateľné s Maďarskom, pričom spomínané krajiny majú dvojnásobok obyvateľov," upozornila.

 

Len členovia SAMO museli podľa jej slov v roku 2015 zlikvidovať 15.000 ton potravín v hodnote 12,5 milióna eur. "Za roky 2014 až 2016 a časť roka 2017 darovali reťazce združené v SAMO potravinovým bankám a charitám potraviny v hodnote viac ako 3 milióny eur, najmä pred uplynutím doby spotreby a minimálnej trvanlivosti. K dnešnému dňu máme evidovaných asi 18 charitatívnych organizácií, ktoré sú schopné prijímať darované potraviny," dodala Fašiangová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies