Na Slovensku sa transplantuje málo orgánov, zmeniť to má nový program

NETKY.SK • 7 Október 2015, 11:48 • 2 min
Na Slovensku sa transplantuje málo orgánov, zmeniť to má nový program

BRATISLAVA - Na Slovensku sa v porovnaní s európskymi krajinami transplantuje málo orgánov. Kým v SR dosahuje priemerný počet darcov orgánov 13,1 na milión obyvateľov, vo vyspelých krajinách EÚ je to 20,3. Ministerstvo zdravotníctva to chce zmeniť novým národným transplantačným programom, ktorý dnes schválila vláda. Jeho cieľom je okrem iného zaviesť odmeny za prácu, ktorá predchádza samotnej transplantácii orgánov.

slovakia

left justify in out

"Zvýšením počtu transplantácií orgánov by došlo k zníženiu nákladov na liečbu terminálneho zlyhávania orgánov," poukazuje v návrhu programu ministerstvo zdravotníctva. Pripomína, že nárast počtu transplantácií závisí od odberových aktivít orgánov od darcov, s čím súvisí aj uvedené financovanie odberov orgánov od darcov.

 

Ministerstvo avizuje i podporu zavedeniu nových terapeutických výkonov v transplantológii. Má ísť napríklad o transplantáciu pečene u detských pacientov, ako aj rozvoj transplantačnej liečby diabetes mellitus formou transplantácie pankreasu. Situácii má pomôcť aj mediálna kampaň Slovenskej transplantologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti realizovaná pod záštitou ministerstva.

 

Plnenie národného transplantačného programu si tento rok vyžiada 100.000 eur z rozpočtu ministerstva. Polovica je určená pre Centrálnu tkanivovú banku pri Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Univerzitnej nemocnice v Bratislave, zvyšok má slúžiť na vyškolenie inšpektorov tkanivových zariadení. Následné financovanie programu sa má riešiť priebežne. Na orgánovú transplantáciu čaká na Slovensku stále asi 400 pacientov, ktorých život závisí od darcov orgánov. Jeden darca môže darovaním orgánov, ako sú napríklad srdce, pľúca, obličky, pečeň či pankreas, zachrániť život až siedmim ľuďom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies