Na Slovensku sa rozbieha unikátny projekt digitalizácie

NETKY.SK • 1 Jún 2012, 19:43 • 2 min
Na Slovensku sa rozbieha unikátny projekt digitalizácie

Na Slovensku sa rozbieha unikátny projekt digitalizácie

slovakia

left justify in out

img

Vybudovať dve špecializované digitalizačné pracoviská a zdigitalizovať minimálne 58 700 audiovizuálnych kultúrnych objektov - filmov, videí aj zvukových nahrávok je cieľom národného projektu Digitálna audiovízia. Projekt, ktorý je unikátny v celoeurópskom meradle, realizuje Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci s Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) a tento týždeň ho prezentovali v Bratislave. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Na národný projekt č. 5 pod názvom Digitálna audiovízia, financovaný z Operačného programu Informatizácia spoločnosti, podpísali SFÚ a Ministerstvo kultúry SR ako sprostredkovateľský orgán pod riadiacim orgánom Zmluvu o nenávratný finančný príspevok 6. marca. Schválená výška je 24 089 940,37 eura, z toho pre SFÚ je určených 15 439 576,48 eura a pre RTVS 8 650 363,89 eura. Samotný projekt sa podľa Nôtovej oficiálne začal vlani 1. mája náročnou prípravnou fázou, realizácia jeho aktivít je naplánovaná do 30. júna 2015.

Digitalizačné pracovisko SFÚ sa vybuduje v treťom štvrťroku tohto roka v suteréne Kina Lumiere na Špitálskej ulici v Bratislave. Zároveň sa zmodernizujú ďalšie pracoviská, ktorých činnosti priamo súvisia s digitalizáciou. "Ide o odborné pracoviská v sídelnej budove SFÚ na Grösslingovej ulici v Bratislave a depozitáre v Pezinku," informovala Nôtová. Digitalizácia v SFÚ, do ktorej bude zapojených 60 pracovníkov, sa skladá z prípravných prác, konverzie a postprocessingu. Jej výstupom bude "minimálne tisíc zdigitalizovaných filmových objektov (22,2 miliónov súborov) s popisnými metadátami pre dlhodobé uchovávanie vo vysokom (originálne skeny a mastre) i nízkom rozlíšení (pre účely odborných činností).

V RTVS sa zväčší kapacita jestvujúceho digitalizačného pracoviska pre digitalizáciu zvukových objektov a vybuduje sa pracovisko pre digitalizáciu audiovizuálnych (video) objektov. Digitalizovať sa bude v rozhlasovom aj televíznom sídle RTVS v Bratislave na Mýtnej ulici a v Mlynskej doline. Digitalizácia minimálne 57 700 kultúrnych objektov sa v RTVS začala v januári tohto roka a pracuje na nej približne 50 ľudí.

"Projekt Digitálna audiovízia vytvorí základ pre systematické narábanie s audiovizuálnymi objektmi v medzinárodných formátoch. Zachráni vybranú časť diel pred mechanickou deštrukciou a iným znehodnotením a jeho výsledky sa budú môcť využívať na edukačné, vedecko-výskumné i osvetové účely minimálne do roku 2020," dodala Nôtová.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona