Slovensko využije viac ako 9 miliárd eur na modernizáciu dopravy, dočkáme sa konečne lepších ciest?

NETKY.SK • 5 Október 2020, 10:26 • 2 min
Slovensko využije viac ako 9 miliárd eur na modernizáciu dopravy, dočkáme sa konečne lepších ciest?

BRATISLAVA - Na rekonštrukciu najviac využívaných ciest a železníc, ako aj na odstránenie dopravných kapacitných problémov chce Slovensko v rokoch 2021 až 2026 podľa národného integrovaného reformného plánu využiť takmer 9,1 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Plán, ktorý pod názvom Moderné a úspešné Slovensko zverejnilo Ministerstvo financií SR, počíta aj s financiami na rozvoj transeurópskej dopravnej siete a kombinovanej dopravy.

 

Prioritou budú zelené projekty
"Prioritami je tiež znižovanie negatívnych vplyvov dopravy na životné prostredie elektrifikáciou železníc," píše sa v dokumente, na ktorom participovalo aj Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV SR).

 

img

 

Rezort dopravy chce peniaze využiť na zelené projekty. Tie sa budú týkať predovšetkým modernizácie železničnej infraštruktúry a dopravy.

 

Cieľom je do roku 2024 zvýšiť počet kilometrov najazdených vlakom na obyvateľa na úroveň priemeru Európskej únie zo súčasných 697 kilometrov na 941 kilometrov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Správa ciest dostala zelenú, už čoskoro začnú s opravami vozoviek po celom Slovensku

 

Pribudnúť by mohli aj nové cyklotrasy 

Plán počíta s elektrifikáciou mestskej hromadnej dopravy a zavádzaním a budovaním infraštruktúry pre alternatívne zdroje energie v doprave.

 

Prioritou má byť aj zlepšovanie infraštruktúry pre mestskú a prímestskú cyklistickú dopravu ako aj odklon časti automobilovej dopravy z centier miest na novobudované obchvaty.

 

img

 

Na obnovu verejnej dopravy má ísť z európskych financií 300 miliónov eur. "Pre zvýšenie atraktivity verejnej dopravy je nutné optimalizovať jej sieť, zlepšiť intervaly a kvalitu vrátane zabezpečenia nadväznosti vlakov a autobusov," uvádza sa v dokumente.

 

img

 

Plán obnovy počíta s reformou legislatívy
Podľa plánu sa má zjednotiť a lepšie koordinovať financovanie, objednávanie a plánovanie verejnej dopravy Národnou dopravnou agentúrou a regionálnymi integrátormi.

 

V roku 2023 sa zavedie jednotná tarifa a postupne v spolupráci s mestami a obcami sa pristúpi k integrácii mestskej dopravy.

Plán obnovy ráta aj s reformou legislatívy v nasledujúcich dvoch rokoch. Konkrétne s úpravou zastaraných a neaktuálnych predpisov, noriem a legislatívy pre projektovanie dopravnej infraštruktúry. Zmeny zefektívnia technické riešenia, zvýšia ich prínosy a znížia náklady.

 

img

Rezort dopravy a výstavby chce ukončiť zmeny zákonov o územnom plánovaní a výstavbe, posudzovaní vplyvov na životné prostredie a verejnom obstarávaní v roku 2022.

 

V tom istom roku mieni prijať nový zákon o verejnej doprave. Už v budúcom roku by sa malo pristúpiť k výstavbe a modernizácii dopravnej infraštruktúry už podľa nových pravidiel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies