Na Slovensku sa potvrdilo ďalšie ohnisko vtáčej chrípky

NETKY.SK • 11 Január 2017, 16:10 • 2 min
Na Slovensku sa potvrdilo ďalšie ohnisko vtáčej chrípky

BRATISLAVA - Na Slovensku sa potvrdilo ďalšie ohnisko vtáčej chrípky. Neďaleko Komárna boli laboratórne potvrdené ďalšie dva prípady aviárnej influenzy (AI) subtypu H5 (vtáčej chrípky) u voľne žijúcich vtákov v Slovenskej republike. Uviedol to dnes Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

slovakia

left justify in out

Informoval, že 9. januára bol na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Komárno nahlásený úhyn dvoch labutí na melioračnom kanáli pri osade Lándor (asi 20 km východne od prvého nálezu pri Veľkých Kosihách). Inšpektori okamžite vyšli na miesto, a pretože išlo o čerstvé úhyny, kadávery boli zabalené a napoludnie zvoznou linkou zaslané na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu – Veterinárneho ústavu Zvolen (NRL).

 

Medzitým bola podľa Feika ovzorkovaná aj ďalšia nahlásená uhynutá labuť z Číčovského rybníka (asi 9 km západne od prvého nálezu pri Veľkých Kosihách). V poobedňajších hodinách bol na RVPS nahlásený ďalší hromadný úhyn labutí na štrkovisku Kava, ktoré je vzdialené vzdušnou čiarou 2,5 km od nálezu dvoch labutí na kanáli Lándor na východnej strane okresu Komárno.

 

Inšpektori podľa Feika 10. januára ráno vyšli na štrkovisko zistiť skutkový stav, kde medzi 30 až 40 živými labuťami spozorovali 5 uhynutých, ktoré boli v strede jazera vo vode. V danej lokalite momentálne zimuje vyše 100 labutí, preto je vysoká pravdepodobnosť nálezu ďalších uhynutých kusov v okolí.

 

"V tomto prípade bol opäť požiadaný o súčinnosť pri likvidácii uhynutých labutí aj Hasičský a záchranný zbor SR. O 13.00 hod. boli labute zabalené a zaslané na vyšetrenie do NRL," spresnil Feik.

 

"Dňa 11. januára 2017 bol potvrdený pozitívny výsledok na vírus AI subtypu H5 (iného než H5N1) vo vzorkách pochádzajúcich od labutí z lokalít Lándor a Číčov. Typizácia neuraminidázy a stanovenie patotypu zatiaľ prebiehajú," potvrdil výsledky laboratórnych skúšok ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš.

 

Podľa Feika okolie miest nálezu uhynutých labutí v okrese Komárno (aj okolo štvrtého v poradí – štrkovisko Kava, ktoré doteraz nebolo oficiálne potvrdené) o polomere minimálne 3 km vyhlásili za monitorovaciu oblasť. Dotknutým obciam, chovateľom vtáctva a poľovným združeniam sa nariadili veterinárne opatrenia na zamedzenie ďalšieho šírenia nákazy. Opatrenia sa týkajú najmä zvýšenej biologickej ochrany pred zavlečením nákazy do chovov hydiny a iného vtáctva v zajatí.

 

"Naďalej platí naša výzva pre chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi. V prípade väčšieho úhynu vtáctva prosíme chovateľov, ale aj verejnosť, aby bezodkladne informovali štátnu alebo regionálnu veterinárnu a potravinovú správu," vyhlásila šéfka MPRV SR Gabriela Matečná.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona