Na Slovensku sa potvrdil výskyt kolumbijského variantu koronavírusu

NETKY.SK • 11 Jún 2021, 14:20 • 2 min
Na Slovensku sa potvrdil výskyt kolumbijského variantu koronavírusu

BRATISLAVA - Na Slovensku laboratórne testy potvrdili prítomnosť variantu B.1.621 pandemického vírusu, ktorý prvýkrát odhalili v Kolumbii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Identifikovali sme tri prípady ako tzv. kolumbijský variant, teda odborne variant B.1.621, na základe bioinformatických analýz vykonaných našimi partnermi z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave,” uviedol virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Variant B.1.621 bol potvrdený u členov jednej rodiny. „Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva nezistil epidemiologickým vyšetrovaním u osôb cestovateľskú anamnézu. Rodina uviedla ako úzky kontakt ďalších troch ľudí. Žiadna z osôb nebola zaočkovaná proti COVID-19. Všetky potrebné protiepidemické opatrenia boli zabezpečené. Osoby sa okamžite po výskyte príznakov vzájomne kontaktovali, dobrovoľne nastúpili do domácej karantény a následne podstúpili testovanie na COVID-19,” povedal hlavný hygienik Ján Mikas s tým, že aj v čase uvoľňovania opatrení a letných dovoleniek sú obozretnosť a dodržiavanie nastavených preventívnych pravidiel v rámci krajiny i po príchode do nej mimoriadne dôležité.


„Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb má variant B.1.621 zaradený medzi takzvané varianty záujmu (variants of interest, VOI). Má nahromadených viacero významných mutácií v Spike proteíne, vrátane E484K, N501Y či P681H, nachádzajúcich sa v iných nebezpečných variantoch,” vysvetlil Boris Klempa.

 

Svetová zdravotnícka organizácia tomuto variantu ešte nepridelila označenie písmenom gréckej abecedy. „Vo viacerých regiónoch Kolumbie sa tento variant veľmi rýchlo rozšíril a začal dominovať, a to aj v oblastiach, kde už bola vysoká úroveň premorenia. Preto sa predpokladá jeho výrazný epidemiologický význam. Momentálne už pribúdajú prípady tohto variantu aj v USA a v Španielsku, potvrdený bol už aj v ďalších európskych krajinách, ako je Dánsko, Nemecko, Holandsko. Ide o krajiny ktoré veľa sekvenujú, takže skutočný rozsah môže byť väčší,” dodal Boris Klempa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona