Na Slovensku sa podľa štúdie stav životného prostredia lepší

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 17:50 • 2 min
Na Slovensku sa podľa štúdie stav životného prostredia lepší

BRATISLAVA 5. mája (SITA) - Na Slovensku sa stav životného prostredia postupne lepší, výrazné pokroky sme zaznamenali hlavne v oblasti znižovania emisii skleníkových plynov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo štúdie Životné prostredie Európy - stav a perspektíva 2015 (SOER 2015), ktorú vypracovala Európska environmentálna agentúra (EEA). Štúdia vypracovávaná každých päť rokov monitoruje situáciu v oblasti ochrany životného prostredia v 39 krajinách.

 

Emisie skleníkových plynov na Slovensku podľa správy medzi rokmi 1990 a 2011 poklesli o 36,9 percenta. "Situácia v znečisťovaní ovzdušia je stále problematická pri doprave, ale to platí pre celú Európu," povedal dnes na tlačovej besede generálny riaditeľ EEA Hans Bruyninckx. Podľa neho sa u nás za posledných päť rokov zlepšila situácia aj v oblasti ochrany vôd alebo recyklácie odpadu. Slabšími miestami v ochrane životného prostredia na Slovensku sú podľa riaditeľa Sekcie environmentálnej politiky Ministerstva životného prostredia SR Norberta Kurillu najmä kontaminácia pôdy a ochrana biodiverzity. Napríklad spomedzi biotopov európskeho významu u nás je 19 percent v priaznivom stave, 34 percent je v nepriaznivom stave a 18 percent v zlom stave. Stav 29 percent biotopov európskeho významu na Slovensku je neznámy. Environmentálne záťaže znečisťujúce pôdu patria podľa Kurillu často k dedičstvu minulosti. V oboch problematických oblastiach má však Slovensko podľa neho záujem situáciu zlepšiť a aj koná. 

 

Podľa Bruyninckxa má Európska únia ambíciu stať sa globálnym lídrom v ochrane životného prostredia a tiež v oblasti vývoja inovácií, ktoré k tomu prispejú. Napríklad do roku 2050 plánuje únia prejsť na takzvané nízkouhlíkové hospodárstvo. To má prispieť k lepším životným podmienka pre obyvateľov členských štátov, menším nákladom štátov na zdravotnú starostlivosť a tiež k ekonomickému rastu. Bruyninckx ocenil, že Slovensko svojimi pokrokmi v ochrane životného prostredia prispieva k napĺňaniu spoločných cieľov. 

 

Európska environmentálna agentúra je agentúrou Európskej únie. Zameriava sa na podporu trvalo udržateľného rozvoja a pomoc pri dosahovaní zlepšenia v ochrane životného prostredia v Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies