Na Slovensku sa má v budúcnosti vytvoriť systém dopravných informácií

NETKY.SK • 19 September 2012, 06:55 • 2 min
Na Slovensku sa má v budúcnosti vytvoriť systém dopravných informácií

Na Slovensku sa má v budúcnosti vytvoriť systém dopravných informácií - Slovensko Na Slovensku sa má v budúcnosti vytvoriť Národný systém dopravných informácií. Poslanci dnes v pléne definitívne schválili vládny návrh zákona z dielne ministra dopravy Jána

slovakia

left justify in out

img

Na Slovensku sa má v budúcnosti vytvoriť Národný systém dopravných informácií. Poslanci dnes v pléne definitívne schválili vládny návrh zákona z dielne ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) o inteligentných dopravných systémoch. Ten vytvára rámec na tvorbu inteligentných dopravných systémov a tiež na vznik Národného dopravného informačného centra.
      To by malo zbierať informácie z ciest o počtoch áut, nehodách či zápchach. Následne ich bude poskytovať vodičom, záchranárom a polícii. Odhadované maximálne náklady na takýto projekt sú 150 miliónov eur. Z toho 120 miliónov eur má byť financovaných z eurofondov a zvyšných 30 miliónov eur má ísť zo štátneho rozpočtu.
      Kedy by sa mal systém vybudovať, koľko presne bude stáť a ako bude vyzerať, je však podľa ministra Počiatka predčasné hovoriť. Zákonom sa podľa jeho slov iba prijíma európska smernica. "Smernica vytvára len rámec pre zavádzanie inteligentných dopravných systémov," skonštatoval minister.
      Niektorým poslancom v pléne sa však nepozdávala napríklad odhadovaná suma na celý projekt či nedostatočné informácie v predkladanom zákone. Je podľa nich príliš všeobecný a možno pod ním rozumieť čokoľvek. V budúcnosti by tak podľa nich mohol znamenať napríklad montovanie čipov do áut či monitorovanie áut na cestách a sledovanie ich rýchlosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona