Na Slovensku sa koronavírus zatiaľ nevyskytuje

NETKY.SK • 23 Január 2020, 14:46 • 2 min
Na Slovensku sa koronavírus zatiaľ nevyskytuje

BRATISLAVA - Hygienici zatiaľ na Slovensku nezaznamenali u ľudí ochorenie spôsobené koronavírusom. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).

slovakia

left justify in out

Prevencia 

Riziko šírenia ochorenia v Európe je mierne, približuje hlavný hygienik SR Ján Mikas. Turistom, ktorí cestujú do postihnutej oblasti, odporúča zaočkovať sa proti chrípke najmenej dva týždne pred cestou. Mikas ďalej odporúča vyhýbať sa miestnym trhom, kde sa predávajú ryby a živé zvieratá a vyhýbať sa kontaktu s nimi. Ľudia by mali dodržiavať prísnu osobnú hygienu a takisto aj pri konzumovaní potravín.

 

img

 

Po návrate vyhľadať lekára

"Cestujúci by mali kontrolovať svoj zdravotný stav 14 dní od príchodu z postihnutej oblasti, horúčku, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť," hovorí Mikas. Poznamenal tiež, že v prípade klinických príznakov po návrate z postihnutej krajiny je potrebné vyhľadať lekára. Mal by ho informovať i o cestovateľskej anamnéze.

 

img

 

Zdroj nákazy

Čína uzatvorí 11-miliónové mesto Wu-chan - epicentrum výskytu nového koronavírusu, na ktorý doposiaľ zomrelo už 17 ľudí a takmer 600 sa nakazilo. Počet nových prípadov v Číne prudko rastie. Za zdroj nákazy sa pokladá trhovisko s plodmi mora v stredočínskom meste Wu-chan.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa thein_insta_swe (@thein_insta_swe),

 

Zrušenie osláv

Peking v dnešných hodinách v dôsledku šírenia sa nového smrtiaceho koronavírusu zrušil pripravované verejné oslavy nového lunárneho roka.

 

Viac o zrušení osláv sa dozviete v článku "Novoročné oslavy v Pekingu boli kvôli nebezpečnému vírusu zrušené"

 

 

Šírenie

Vírus, ktorý vyvoláva príznaky podobné zápalu pľúc, hlásili už aj v Japonsku, na Filipínach, v Južnej Kórei, na Taiwane, v Thajsku a Spojených štátoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies