Na Slovensku sa bude dať v piatok pozorovať čiastočné zatmenie Slnka

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 10:06 • 2 min
Na Slovensku sa bude dať v piatok pozorovať čiastočné zatmenie Slnka

BRATISLAVA - Na Slovensku sa bude dať v piatok 20. marca popoludní pozorovať čiastočné zatmenie Slnka.

slovakia

left justify in out

"V maximálnej fáze Mesiac zakryje Slnko na 60 percent, a keďže to bude v jeho hornej časti, bude sa nám zdať, akoby sa Slnko na nás usmievalo," informoval TASR Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

 

Ako poznamenal, zatmenie Slnka sa na Slovensku dalo pozorovať 4. januára 2011 (na 72 percent) a nasledujúce bude 10. júna 2021, no Mesiac z neho zakryje len štyri percentá. Výraznejšie zatmenia budú až 25. októbra 2022 (35 %) a 12. augusta 2026 (86 %).

 

Najstaršie zaznamenané zatmenie je z Číny 29. mája 2650 p.n.l. Zo Slovenska bolo úplné zatmenie Slnka viditeľné 8. júla 1842 a najbližšie bude až 7. októbra 2135. Zatmenie Slnka bude v piatok podľa Rapavého úplné, pás jeho viditeľnosti začne južne od Grónska a končí pri severnom póle. Mesačný tieň na zemskom povrchu prejde 5850 kilometrov. Maximálna dĺžka 2 minúty 47 sekúnd nastane v Nórskom mori, asi 400 km východne od Islandu. Z pevniny ho bude možné vidieť len na Faerských ostrovoch a juhozápadnej časti Špicbergov, kde Mesiac Slnko zakryje na 2,5 minúty. Na týchto miestach budú úplné zatmenie pozorovať aj dve slovenské expedície.

 

Na našom území bude najviac viditeľné na západe a najmenej na východe Slovenska. Presné predpovede pre vybrané mestá sa nachádzajú na stránke www.szaa.org.

 

Slovenský zväz astronómov zároveň vyzýva na mimoriadnu opatrnosť pri pozorovaní tohto prírodného úkazu. Bežné slnečné okuliare na to nestačia, treba použiť dostatočne tmavý filter (zváračské sklo č. 12 – 14). "Často odporúčané diskety, CD-čka či začadené sklíčka sú nevhodné, pretože prepúšťajú veľa infračerveného žiarenia. Ideálna je vizuálna fólia Astrosolar alebo z nej zhotovené špeciálne okuliare, ktoré majú v každej hvezdárni," dodal Rapavý.

 

V piatok o 23. hodine a 45. minúte zároveň nastane jarná rovnodennosť, čím začína astronomická jar. Meteorológovia za začiatok jari však považujú už 1. marec. Od jarnej rovnodennosti je odvodený aj dátum Veľkej noci. Veľkonočná nedeľa je prvou nedeľou po prvom jarnom splne, a tohto roku bude 5. apríla.

 

 Zatmenie Slnka v prvý tohtoročný jarný deň sa bude dať pozorovať v Trnave aj z mestskej veže. Z výšky 29 metrov budú môcť záujemcovia v piatok 20. marca v čase od 10. do 12. hodiny sledovať, ako bude Slnko na 60 percent zakryté Mesiacom. Ochodza na mestskej veži divákom umožní získať pocit byť bližšie k tomuto ojedinelému prírodnému úkazu.

 

Ochodza mestskej veže sa nachádza pod kupolou, veža má celkovú výšku 57 metrov a na jej vrchole sa týči pozlátená socha Panny Márie. Pozorovanie zatmenia je jednou z aktivít, ktorými sa snaží Trnava Tourism - regionálna organizácia cestovného ruchu, zatraktívniť ponuku pre domácich i návštevníkov mesta. Výstupy na mestskú vežu sa stali neoddeliteľnou súčasťou mnohých podujatí. Zaujímavá história a výklad kurátora v dobovom kostýme odláka väčšinou pozornosť návštevníkov od skutočnosti, že treba vyšliapať niekoľko sto schodov. Hodinový stroj vo veži pochádza z roku 1729 a ovláda päť ciferníkov. Zvony z roku 1692 odbíjajú štvrťhodiny a celé hodiny. Na južnom priečelí sú jediné zachované slnečné hodiny v meste. Prvý jarný deň symbolicky odštartuje i súťaž o najlepšiu "selfie" fotografiu z mestskej veže, ktorá bude prebiehať do konca apríla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona