Na Slovensku rastie počet užívateľov mobilného internetu

NETKY.SK • 2 November 2014, 12:12 • 2 min
Na Slovensku rastie počet užívateľov mobilného internetu

BRATISLAVA - Aj keď najpreferovanejšou formou pripojenia k internetu zostáva na Slovensku fixné pripojenie v kombinácii s wi-fi routerom (73 %), v tomto roku sa už vyše štvrtina používateľov internetu pripájala aj cez smartfón (27 %).

slovakia

left justify in out

Fixné pripojenie využíva ešte stále 61 % ľudí, z nich 36 % surfuje aj bezdrôtovo. Vyplýva to zo správy O2 Analytics, ktorá čerpá z U&A Study. Správu pre O2 spracovala spoločnosť Ipsos.
      

Kým v roku 2011 využívalo dáta v mobile len 10 % opýtaných, dnes ich počet vzrástol až na 49 %. Častejšie využívajú mobilné dáta v telefóne muži (52 %) ako ženy (45 %). Z pohľadu veku je podľa očakávaní k mobilným dátam najviac pripojená veková kategória 15 až 24-ročných (73 %), kým na opačnej strane stoja 55 až 65-roční (23 %).
      

„Čoraz častejšie surfujeme na našich mobiloch. S každou generáciou smartfónov a zlepšovaním sietí operátorov sa zlepšuje aj zákaznícka skúsenosť. Rozvoj 4G sietí a nové možnosti využitia dát povedú k ešte výraznejšiemu nárastu zariadení pripojených do mobilnej dátovej siete,“ uviedol marketingový riaditeľ O2 pre rezidenčný segment Igor Tóth.
      

Za internet v mobile si aktuálne pripláca až 22 % používateľov mobilných dát. Kombináciu pripojenia prostredníctvom platených dát a bezplatnej wi-fi siete využíva až 38 % opýtaných. Najväčšou skupinou používateľov dát v mobile sú tí, ktorí na pripojenie využívajú wi-fi siete (39 %). 
      

Spomedzi platiacich používateľov dát využíva platbu na základe mesačných poplatkov až 43 %. O niečo menej (41 %) využívajú dáta, ktoré majú k dispozícii v rámci svojho paušálu. Platby na dennej báze (tzv. denný internet) využije približne 11 % a 5 % platiacich zákazníkov uviedlo, že využíva systém platby len za to, čo spotrebuje. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona