Na Slovensku pribudne zrejme ďalší ombudsman

NETKY.SK • 25 Január 2014, 16:34 • 2 min
Na Slovensku pribudne zrejme ďalší ombudsman

BRATISLAVA - K Jane Dubovcovej, ktorá je verejnou ochrankyňou práv, by mal pribudnúť detský ombudsman.

slovakia

left justify in out

Slovenská republika sa nemôže vyhýbať otázke týrania detí a ešte v prvom kvartáli sa začne legislatívne riešiť zriadenie detského ombudsmana. V dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Burian (Smer-SD).

Reagoval na výsledky celonárodného prieskumu, z ktorého vyplynulo, že každé piate dieťa je týrané, či už psychicky alebo fyzicky. Podľa Burianových slov však nemôžeme na ďalší výskum čakať desať rokov, ale musíme monitorovať stav priebežne. "Nemali by sme preceňovať ani podceňovať tieto výsledky," upozornil Burian.

Na margo známeho prípadu malej Lucky z Ružinova zo septembra 2012, po ktorom sa začalo hovoriť o posilnení kompetencií sociálnych pracovníkov či zriadení detského ombudsmana, štátny tajomník poznamenal, že sa urobilo veľa. "Na konci prvého kvartálu predstavíme legislatívny zámer na vytvorenie detského ombudsmana. Vytvoril sa aj Národný koordinačný rámec pre riešenie násilia páchaného na deťoch. Myslím si, že za posledné roky sa máme čím pochváliť,"poznamenal.

Burian tiež považuje za dôležité, aby štát vedel napr. o prepustených ľuďoch z väzenia, ktorí sú násilnícke typy, pričom terénni sociálni pracovníci by boli zameraní práve na takéto prípady. Odmietol však, že budú mať kompetenciu vstupovať do bytov bez súdnych povolení.

Riaditeľka krízového centra Slniečko v Nitre Mariana Kováčová uznala, že sa urobilo veľa, okrem toho, že stále nie je detský ombudsman. "Mnohí sme ale vďační za tieto prvé kroky. Začína sa na tento problém hľadieť komplexne a multidisciplinárne,"povedala.

Na margo výsledkov celonárodného výskumu podotkla, že zodpovedajú realite. "Je to síce prvý reprezentatívny prieskum v SR, ale už v roku 1999 bol podobný výskum a ten rovnako ukázal, že viac ako 24 percent detí priznalo nejakú formu týrania," informovala.

Prezident Spoločnosti priateľov detí z detských domov Úsmev ako dar Jozef Mikloško povedal, že výskum bol dobrý, ale nastavený prísne. "Horšie to v skutočnosti určite nie je," deklaroval. Podľa jeho slov však treba rozlišovať aktívne násilie na deťoch a pasívne, ako zanedbávanie či nekomunikácia.

Psychológ z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Štefan Matula upozornil, že takmer 50 percent ľudí zažívalo v detstve telesné tresty. "Oni s vysokou pravdepodobnosťou budú používať fyzické tresty častejšie, prenáša sa to. Neverím tomu, že to číslo sa zmenšuje," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies