VIDEO Na Slovensku pribudne 150 km cyklociest

NETKY.SK • 22 Jún 2018, 11:32 • 2 min
VIDEO Na Slovensku pribudne 150 km cyklociest

BRATISLAVA – Vyše 150 kilometrov cyklociest pribudne v blízkej budúcnosti na Slovensku vďaka európskemu programu rozvoja nemotorovej dopravy. Pribudnú aj parkovacie domy a požičovne bicyklov. Ako dnes informovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, program s rozpočtom takmer 82 miliónov eur agrorezort spustil v roku 2016.

slovakia

left justify in out

Doteraz samosprávy predložili 87 cyklistických projektov, z ktorých ministerstvo pôdohospodárstva schválilo 63 za viac ako 30 miliónov eur. Okrem budovania nových a opravy starých cyklociest je možné žiadať financie aj na cyklistickú infraštruktúru. Trnava napríklad vybuduje automatický parkovací dom pre bicykle a v Košiciach vznikne systém zdieľania bicyklov. Niektoré projekty sú už hotové, ďalšie sú v štádiu prípravy alebo realizácie. Ministerstvo už vyhlásilo ďalšiu výzvu, v ktorej je k dispozícii ďalších asi 30 miliónov eur.

„Cyklodoprava zlepšuje nielen pohyb a zdravie občanov, ale aj priestor a životné prostredie v mestách,“ vyhlásila Matečná. Podľa národného cyklokoordinátora Petra Klučku si čoraz viac ľudí uvedomuje prospešnosť cyklodopravy a nevyhnutnosť znižovania individuálnej automobilovej dopravy. Po ukončení projektu bude podľa neho na Slovensku vyše 300 kilometrov cyklociest. Okrem toho je na Slovensku asi 15-tisíc kilometrov cykloturistických trás.

Oprávnenými žiadateľmi o financie na nemotorovú dopravu sú obce, samosprávne kraje, mimovládne organizácie a subjekty poskytujúce dopravné služby. Prostriedky môžu použiť na rekonštrukciu a výstavbu cyklociest a ďalšej infraštruktúry, propagáciu cyklistickej dopravy, ale aj na takzvané upokojovanie dopravy, napríklad budovanie peších zón.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies