Na Slovensku pribudlo v nedeľu 17 prípadov koronavírusu

NETKY.SK • 15 Marec 2020, 19:32 • 2 min
Na Slovensku pribudlo v nedeľu 17 prípadov koronavírusu

BRATISLAVA - Na Slovensku pribudlo v nedeľu celkovo 17 prípadov ochorenia COVID-19. Spolu tak evidujeme 61 prípadov. Potvrdil to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády SR.

slovakia

left justify in out

30 miliónov rúšok

práva štátnych hmotných rezerv (SŠHR) podpísala zmluvy na dodanie 30 miliónov chirurgických rúšok a ďalších ochranných pomôcok. Naskladnené by mali byť do týždňa a pol.

 

Oznámil to predseda SŠHR Kajetán Kičura s tým, že by to mohlo predstavovať dostatočné množstvo pre všetkých občanov.

 

 

Kľúčová bude zodpovednosť občanov

Rozsah ochorení na koronavírus na Slovensku bude závisieť najmä od disciplinovanosti a zodpovednosti občanov. V relácii Na telo s Michalom Kovačičom televízie Markíza sa na tom zhodli expert na tropickú medicínu profesor Vladimír Krčméry, bývalá ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská a budúci minister Marek Krajčí (OĽaNO).

 

Podľa odborníkov by sa mohli sprísniť niektoré opatrenia, aby sa zamedzilo takzvanému talianskemu scenáru, kde každý deň pribúdajú stovky chorých a desiatky mŕtvych. Slovensko zatiaľ eviduje celkovo 54 prípadov. Väčšina z nich má mierny priebeh.

„Možno by bolo na mieste trochu utlmiť spoločenský nepokoj. Ten počet na Slovensku zatiaľ nie je kritický. Sme na tom relatívne dobre,“ uviedol Krčméry. Odborník odporúča pobyt na čerstvom vzduchu, ale tiež v obmedzenom režime, teda nie vo väčších počtoch.

 

 

„Nemusí ísť do prírody hneď 20, 30, alebo 50 ľudí spoločne, ale kde nie je slnko, tam chodí lekár,“ dodal.

Marek Krajčí z hnutia OĽaNO súhlasí s tým, že ľudia môžu ísť do prírody. „Rovnako si myslím, že je vhodné ísť na chvíľu do prírody na čerstvý vzduch. Treba sa chrániť rúškami a podobnými prostriedkami. Záleží len a len od nás všetkých, aký priebeh bude mať tento vírus na Slovensku. Je to o zodpovednosti a o ničom inom,“ uviedol Krajčí.

Obdobný názor zastáva Andrea Kalavská. „Súhlasím s tým, že slnko je výborný lekár, ale určite nie chodiť von vo veľkých skupinách,“ povedala Kalavská. Bývalá ministerka by išla cestou prísnejších opatrení. „Radšej urobiť viac, ako menej, a potom si to vyčítať,“ dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies