Na Slovensku pribudlo špeciálne pracovisko pre kostné ochorenia detí

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 13:35 • 2 min
Na Slovensku pribudlo špeciálne pracovisko pre kostné ochorenia detí

BRATISLAVA – V Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) pribudlo nové pracovisko pre deti s problémami kostí. Osteologické pracovisko pre deti na Slovensku, ktoré doteraz podľa expertov chýbalo, poskytne malým pacientom s poruchami kostného metabolizmu komplexnú zdravotnú starostlivosť. Všetky vyšetrenia a terapiu vedenú odborníkmi bude možné nájsť pod jednou strechou.

slovakia

left justify in out

"Využili sme príležitosť, ktorá sa objavila pri poskytovaní komplexnej liečebno-preventívnej starostlivosti o deti, a začali sme sa zaoberať problematikou kostného zdravia. Spolupracovali sme s osteológmi pre dospelých, s osteologickým centrom V. internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) pod vedením pána profesora Payera," uviedla Ľudmila Podracká, prednostka Detskej kliniky LF UK a NÚDCH.

 

Vzniku nového pracoviska v NÚDCH predchádzalo vytvorenie Osteopedu – skupiny odborníkov pre detskú osteológiu, ktorí sa v rámci svojej špecializácie zaoberajú poruchami metabolizmu kostí a kostnými ochoreniami. Lekári od januára tohto roka vyšetrili denzitu kostného minerálu viac ako 230 malým pacientom. "Cieľom Osteopedu je nielen zabezpečovať diagnostickú starostlivosť, ale poskytnúť aj nové možnosti a inovatívnu liečbu, čo nie je možné bez multidisciplinárnej spolupráce. Ďalšou úlohou je aj prevencia kostného zdravia v pediatrickej populácii, čiže sa snažíme aj o osvetu," uviedla Podracká.

 

Generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela pripomenul, že prevenciu zdravých kostí môže zabezpečiť dostatočný prísun fosforu a vitamínu D. Spolu s Podrackou sa zhodujú, že pohyb na čerstvom vzduchu je pre deti mimoriadne potrebný. Kostné zdravie lekári sledujú u detí všetkých vekových kategórií vrátane predčasne narodených detí, u ktorých sa denzitometrické vyšetrenie robí na princípe ultrazvuku.

 

"Nikto z nás nevyrastal tak, že sedel pri počítači. Väčšina z nás behala, bicyklovali sme sa a plávali sme. Mali by sme deťom vrátiť späť zdravý pohyb, ktorý patrí k ich veku. Kosť a sval sú ako brat a sestra, jeden druhého podporujú v tom, aby sa správne vyvinuli. Ak chýba pohyb v detskom veku, kosť sa nezloží tak správne, čo má za následok poruchu v dospelosti. Kedysi v školách nechýbali mliečne dni. Dnes máme problém, aby deti vôbec vypili pohár mlieka. Vápnik deťom chýba," varuje Kužela. Centrum je podľa neho vytvorené práve pre deti, ktorým sa takouto formou dá pomôcť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies