Na Slovensku potvrdili prípad pandemickej chrípky, žena bojuje o život v umelom spánku

NETKY.SK • 24 Október 2017, 14:51 • 2 min
Na Slovensku potvrdili prípad pandemickej chrípky, žena bojuje o život v umelom spánku

BRATISLAVA – Slovenskí lekári zaznamenali počas tejto chrípkovej sezóny prvý prípad pandemickej chrípky.

slovakia

left justify in out

Vyšetreniami sa laboratórne potvrdila u 59-ročnej Bratislavčanky, tá leží vo vážnom stave v bratislavskej Nemocnici Ružinov. Informoval o tom v utorok web tv.noviny.sk.

 

Ide o pandemický vírus chrípky z roku 2009, povedal pre portál hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Vtedy sa hovorilo o prasacej chrípke.

 

"Laboratórne vyšetrenie na prítomnosť vírusu chrípky bolo pozitívne na vírus chrípky typu A/H1pdm09," uviedol Mikas. Žena sa má podľa informácií webu nachádzať v umelom spánku.

 

Pandemický vírus A/H1pdm09 je kombináciou prasacieho, vtáčieho a ľudského vírusu chrípky. Pandemická chrípka je ochorenie horných dýchacích ciest, ktoré často spôsobuje komplikácie vo forme zápalu pľúc a v niektorých prípadoch vedie až k smrti. Ochorenie postihuje všetky vekové skupiny.

 

Vírus pandemickej chrípky A/H1pdm09 je bežným sezónnym chrípkovým vírusom rotujúcim v populácii. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.​

 

S takýmto druhom chrípky leží práve v bratislavskej ružinovskej nemocnici 59-ročná žena, potvrdili ho u nej 23. októbra. Hospitalizovali ju v kritickom stave s respiračným zlyhaním. Proti šíreniu nákazy dodržiavajú v nemocnici všetky protiepidemické opatrenia, povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská. Každý vírus chrípky môže byť nebezpečný, nie iba tento, tvrdia hygienici. "Varovať treba predovšetkým chronických pacientov, starších ľudí, chrípka môže mať závažný priebeh aj u malých detí," povedala hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová.

 

Takýmto prípadom i ľuďom s oslabenou imunitou, tehotným ženám a zdravotníkom preto hygienici odporúčajú očkovanie proti chrípke, to na Slovensku hradia všetky zdravotné poisťovne. Medzi ďalšie dôležité preventívne opatrenia patrí časté umývanie rúk, vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečné likvidovanie. Takisto treba často vetrať, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Prípad chrípky s vírusom A/H1pdm09 zaznamenali hygienici aj vlani, pre pacienta nebol fatálny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona