Na Slovensku potvrdili indickú mutáciu koronavírusu, hlavný hygienik nevidí dôvod na paniku

NETKY.SK • 12 Máj 2021, 17:47 • 2 min
Na Slovensku potvrdili indickú mutáciu koronavírusu, hlavný hygienik nevidí dôvod na paniku

BRATISLAVA – Na Slovensku laboratórne potvrdili výskyt „indického“ variantu pandemického vírusu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková. Identifikovali ho vo vzorkách sekvenovaných v laboratóriách Úradu verejného zdravotníctva SR, bioinformatická analýza bola vykonaná pracovníkmi Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave.


Indickú mutáciu koronavírusu má muž z Bratislavského kraja. Ten sa na Slovensko vrátil z Indie, pričom sa riadne zaregistroval na stránke ministerstva zdravotníctva.  


„Muž dodržiaval zásady domácej izolácie, priebeh jeho ochorenia si nevyžiadal hospitalizáciu. Identifikovali sme jeden úzky kontakt zo spoločne obývaného bytu. Úzky kontakt mal negatívny výsledok testu. Všetky protiepidemické opatrenia boli zabezpečené,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. 

 

Tiež predpokladá, že indický variant nemusí byť taký problematický ako juhoafrický či brazílsky. Zatiaľ sa totiž nepotvrdilo, že práve tento variant je smrteľnejší či spôsobuje ťažší priebeh ochorenia.

 

Na Slovensku naďalej dominantne prevažuje britský variant pandemického vírusu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona