Na Slovensku postavia 5 centier na spracovanie odpadu

NETKY.SK • 17 Február 2020, 13:1 • 2 min
Na Slovensku postavia 5 centier na spracovanie odpadu

Jedno z piatich Centier cirkulárnej ekonomiky (CCE) na Slovensku plánuje spoločnosť ewia, a. s. postaviť v okolí Trnavy. Prvé bude pri Šali, pričom výstavba každého centra aj s technológiami bude stáť 120 miliónov eur. Ich úlohou bude prijímať, dotrieďovať a upravovať jednotlivé zložky komunálneho a priemyselného odpadu a následne ich spracovávať. Odpady nevhodné na recykláciu budú energeticky zhodnocované.

slovakia

left justify in out

Zariadenie zamestná 200 ľudí

Výstavbu centier bude financovať investičná spoločnosť Wood & Company. Spoločnosť ewia o tom informovala v tlačovej správe. Spoločnosť ewia odhaduje, že zariadenie v regióne Trnavy bude uvedené do prevádzky v roku 2026, pričom zamestná asi 200 ľudí.

 

Cirkulárna ekonomika
Jednotlivé centrá budú fungovať na princípe cirkulárnej ekonomiky, to znamená, že všetok odpad sa v nich zužitkuje. Veľká časť prijatého odpadu sa vráti späť do výrobného procesu v podobe druhotných surovín a nahradí tak primárne zdroje v oceliarskom, sklárskom, papierenskom, potravinárskom, prípadne v stavebnom priemysle. Z nerecyklovateľného zostatku v kombinácii so zmesovým komunálnym odpadom sa v zariadení na energetické využitie odpadu vyrobí teplo a elektrická energia. Centrum cirkulárnej ekonomiky bude podľa spoločnosti ewia schopné produkovať teplo a elektrickú energiu flexibilne v pomere podľa požiadaviek odberateľov.

 

img

 

Cieľom je odbremeniť životné prostredie
"Chceme, aby CCE v trnavskom regióne bolo rovnako ako v Šali najmodernejšou stavbou svojho druhu v strednej Európe, s najvyšším a zároveň s najprísnejším európskym technologickým štandardom. Otvorením centra sa odpad prestane vyhadzovať na skládky a zaťažovať životné prostredie a využije sa v prospech ľudí jeho vrátením späť do výroby alebo premenou na energiu. Inšpirovali sme sa predovšetkým Škandináviou, kde sú takéto zariadenia bežnou súčasťou života ľudí už niekoľko desaťročí," vysvetlil generálny riaditeľ spoločnosti ewia, a. s. Marián Christenko.

 

img

 

CCE v Trnave spracuje 130-tisíc ton ročne
Mesto Trnava, ako aj okolité obce zmesový komunálny odpad v súčasnosti takmer výlučne skládkujú. CCE v trnavskom regióne bude schopné spracovať 130-tisíc ton ročne. "Pri takom tempe rastu odpadu, aké je teraz v regióne Trnavy, a postupnom zatváraní skládok musíme dokonca dlhodobo rátať aj s rezervnou kapacitou 100-tisíc ton, inak odpad po roku 2030 nebude mať kto spracovávať," dodal Christenko.

 

img

 

Problém s odpadom

"Problém s odpadom sa netýka iba Trnavského kraja, ale prakticky celého Slovenska. Triedime iba 35 % a vyhadzujeme na skládky až 55 % odpadu. Na teplo a elektrinu premieňame iba 10 %," informuje portál ewia. Podľa Európskej únie musí Slovensko do roku 2035 zvýšiť podieľ recyklácie na 65% a znížuť podieľ skládkovania 10%. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona